Turntrainer Patrick Kiens vrijgesproken in tuchtzaak Instituut Sportrechtspraak. Onvoldoende bewijs voor grensoverschrijdend gedrag

Patrick Kiens met zijn pupil Eythora Thorsdottir.© Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Van onze verslaggever
Amsterdam

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft turntrainer Patrick Kiens vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. De tuchtcommissie kwam na onderzoek tot de conclusie dat daar onvoldoende bewijs voor is.

Tegen Kiens was een voorwaardelijke schorsing van drie maanden geëist, met een proeftijd van twee jaar. De uitspraak is geanonimiseerd gepubliceerd op de website van het ISR, maar de betrokken advocaat bevestigt dat het om Kiens gaat.

Kiens is de huidige hoofdtrainer bij SV Pax Haarlemmermeer. Hij heeft daar onder anderen Eythora Thorsdottir onder zijn hoede. De turnster eindigde bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 als negende op de meerkamp, de beste meerkampprestatie ooit van een Nederlandse. Thorsdottir (22) doet volgende maand ook mee aan de Spelen in Tokio.

Uit de uitspraak blijkt dat zes meldingen zijn gedaan van grensoverschrijdend gedrag, vooral op het mentale vlak. Eén klacht ging over het slaan van een turnster. De meldingen betreffen gebeurtenissen van voor 2018. Volgens de aanklager was geen sprake van een structurele situatie, maar zijn de grenzen in een aantal gevallen overschreden.

Getuigenissenstroom

Het ISR doet onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van een aantal turncoaches. Vorig jaar kwam een stroom aan getuigenissen los van vooral oud-turnsters. Gymnastiekunie KNGU besloot eind vorig jaar de samenwerking met Kiens en Frank Louter bij het nationale topsportprogramma te beëindigen. Dat stond volgens de KNGU los van het ISR-onderzoek. Kiens ging wel door als persoonlijke trainer van Thorsdottir.

De KNGU legde in de zomer van 2020 het topsportprogramma voor de vrouwen tijdelijk stil vanwege de stroom aan beschuldigingen aan het adres van diverse trainers die bij de bond in dienst waren. Bondscoach Gerben Wiersma en coach Vincent Wevers werden eind juli tijdelijk op non-actief gezet, maar mochten na vijf weken onder onafhankelijk toezicht hun werk hervatten. Wiersma besloot in maart om op te stappen. Hij is ook door het ISR vrijgesproken, terwijl de tuchtzaak tegen Wevers nog niet is afgerond.

De tuchtcommissie sprak onlangs de eerste veroordeling uit: Nico Zijp, hoofdrainer van Flik-Flak uit Den Bosch en Topturnen Zuid, kreeg een voorwaardelijke schorsing van één jaar voor het stelselmatig negeren van turnsters.

Lees hier alle verhalen over misstanden in de turnwereld

Meer nieuws uit Sport