Zodra hij het verlossende telefoontje krijgt, stapt hij in de auto van Naarden naar Schoorl: Lars Voskuil (53) is de nieuwe burgemeester van Bergen [update]

Waarnemend burgemeester Rehwinkel samen met Lars Voskuil en zijn vrouw.© Foto Hans Brouwers

Suzanne Rijnja
Bergen

„Ik ben over the moon”, zegt Lars Voskuil (53). Het Statenlid en fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Noord-Holland is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Bergen.

Zodra hij woensdagavond het verlossende telefoontje kreeg, is hij vanuit zijn woonplaats Naarden gelijk naar dorpscentrum De Blinkerd in Schoorl gereden, waar de gemeenteraad, wethouders en burgemeester hem opwachten.

„Ha Lars”, klinkt het gelijk bij zijn aankomst. „Formeel kan het soms niet, maar Lars klinkt goed”, spreekt hij iedereen daarna toe.

Voskuil heeft bestuurlijke ervaring. Nu bij de provincie, voorheen als raadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Naarden, later Gooise Meren. Uit die tijd kent hij waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel nog.

Toen Rehwinkel burgemeester van Naarden was (2004-2009), was Voskuil daar raadslid. „Ik heb Lars in 2006 binnen zien komen toen hij zijn entree maakte in de politiek”, zegt Rehwinkel. „Ik heb hem ervaren als serieus, attent en een familieman. Hij is heel betrokken, we hebben ook altijd contact gehouden. Hij weet waar hij het over heeft en heeft oog voor de menselijke maat. Hij past goed bij Bergen en Bergen goed bij hem.”

Verhuizen

Voskuil woont in het Gooi en kent de gemeente Bergen vooral als toerist. „Ik wil het hier snel leren kennen, zodat ik kan zeggen dat ik ook een beetje Bergens ben.”

Verhuizen is dan ook geen probleem. Er is stiekem zelfs al een beetje op Funda gespeurd. „We hebben nog geen voorkeur voor een dorp, maar hebben ons wel voorgenomen om zo snel mogelijk te verhuizen. Als burgemeester moet je midden in de samenleving staan, dan kan ik niet heen en weer blijven pendelen. Een woning vinden wordt nog wel een uitdaging, dus misschien dat we eerst gaan huren. Dan zien we daarna wel weer.”

Zeilen

Als hij dan toch een minpunt moet noemen van de gemeente, is dat er geen jachthaven is. Voskuil is fanatiek zeiler. „Verder hou ik van sporten, met name hockey, lezen, theater, muziek.” Hij werkt ook als mediator met als aandachtspunten overheid en zorg, maar dat staat even stil. „Mediation met contact via een schermpje, daar hou ik niet zo van.” In plaats daarvan staat hij momenteel in een GGD-prikstraat in het Gooi.

Hij verhuist samen met zijn vrouw naar de gemeente Bergen. Zijn kinderen zijn het huis al uit en wonen in Amsterdam. „Ik heb een dochter van 21 en een zoon van 19.”

Unaniem

„Wij zijn ongelooflijk blij met de nieuwe burgemeester”, zegt Solita Groen-Bruschke, voorzitter van de vertrouwenscommissie. „We hebben hem unaniem gekozen als commissie en als raad. En ik ben trots op de vertrouwenscommissie dat we echt samen op zoek zijn gegaan. We hebben uiteenlopende standpunten, maar vanuit noord, oost, zuid en west hadden we nu dezelfde visie.”

Kloof

Het moet de toon zetten voor de nieuwe bestuursperiode. Aan het vertrouwen werken na een ’bestuurlijk ongemakkelijke periode’, stond niet voor niks in de profielschets voor de nieuwe burgemeester. De gemeente Bergen is de makkelijkste niet. De kloof tussen de inwoners en het bestuur is groot.

Voskuil heeft er alle vertrouwen in dat die kloof kleiner kan worden. „En ik denk dat Bergen wellicht te weinig credits krijgt voor de grote stappen die de afgelopen tijd zijn gezet. Als ik kan bijdragen om die lijn voort te zetten zou dat mooi zijn. Het is een prachtige klus in een prachtige gemeente, wie wil daar nou niet burgemeester worden?”

Gat

Wat voor burgemeester hij verder wil worden? „Ik denk dat ik eerst even geïnstalleerd moet worden en de samenleving moet leren kennen. Ik heb de hele dag in spanning gezeten en ik ben nu onwaarschijnlijk blij en trots. Het enige wat mij straks nog rest is thuis het gat in het dak repareren, dat ik er na het telefoontje in heb gesprongen.”

Beëdiging

Lars Voskuil zal naar verwachting op 8 september beëdigd worden. Hij volgt Hetty Hafkamp op als burgemeester van Bergen. Sinds haar vertrek in maart vorig jaar heeft waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel de functie tijdelijk overgenomen. Hafkamp was twaalf jaar burgemeester van Bergen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.