Hilversum hijst - zondagochtend - de regenboogvlag bij het raadhuis. ’Iedereen moet zich thuis voelen in Hilversum en mag zijn wie hij wil, ook in de sport’

Eddie de Paepe
Hilversum

De gemeente Hilversum hijst zondagochtend bij het raadhuis de regenboogvlag uit protest tegen de fel omstreden homowet in Hongarije.

De vlag wordt om tien uur ’s ochtend gehesen door sportwethouder Floris Voorink in aanwezigheid van leden van de werkgroep Hilversum Inclusief. Met het hijsen van de vlag spreekt de gemeente zich uit tegen discriminatie van LHBTI’s en onderstreept zij het belang van fundamentele mensenrechten. Daarmee sluit Hilversum zich aan bij het protest dat deze week in veel steden is geuit tegen de Hongaarse anti-LHBTI wet die op 15 juni werd aangenomen. Sympathisanten zijn van harte welkom bij het hijsen van de vlag voor de ingang van het Raadhuis.

„Iedereen moet zich thuis voelen in Hilversum en mag zijn wie hij wil, ook in de sport”, benadrukt Voorink. „Dat dragen we als regenbooggemeente uit en onderstrepen we met het hijsen van deze vlag.”

Oproep COC

Door het hijsen van de regenboogvlag geeft de gemeente ook gehoor aan de oproep van COC Midden-Nederland. COC komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). De organisatie roept alle regenboogsteden - waaronder Hilversum - en ook provincies, het bedrijfsleven en alle (betaald) voetbalorganisaties op om zondag de regenboogvlag te hijsen, omdat die dag de voetbalwedstrijd Nederland-Tsjechië in Boedapest (Hongarije) wordt gespeeld. „Daarmee wordt een krachtig signaal afgegeven om LHBTI’s in Hongarije een hart onder de riem steken en de LHBTI-gemeenschap in Nederland te laten zien dat we achter hen staan”, aldus de gemeente.

Lees ook: Baarn en Soest hijsen regenboogvlag tijdens interland Nederland-Tsjechië in Boedapest, als protest tegen Hongaarse ’anti-homowet’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.