RTL Nederland en Talpa fuseren tot groot mediabedrijf

ANP

De Nederlandse mediabedrijven Talpa Network en RTL Nederland gaan samen verder, waardoor tal van radio- en televisiezenders voortaan onder één dak vallen. Door de fusie moet een sterk mediaconcern ontstaan dat de concurrentie aankan met techbedrijven, zo maken de Luxemburgse RTL-moeder en het bedrijf van John de Mol gezamenlijk bekend.

De Nederlandse activiteiten van RTL bestaan onder andere uit de RTL-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL Z. Ook weersite Buienradar en streamingdienst Videoland vallen onder RTL Nederland. Talpa is het bedrijf achter tv- en radiozenders als SBS 6, Net5, Veronica en Radio 538.

Talpa krijgt na de samenvoeging met RTL Nederland een belang van 30 procent in dat bedrijf. RTL Group houdt een belang van 70 procent in zijn Nederlandse divisie. De partijen verwachten dat de deal in de eerste helft van volgend jaar afgerond kan zijn. Dat hangt onder andere af van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

De huidige topman van RTL Nederland Sven Sauvé zal ook na de fusie aan het hoofd staan van het bedrijf. Zijn huidige evenknie bij Talpa, Pim Schmitz, treedt toe tot de raad van commissarissen. Oprichter en eigenaar van Talpa John de Mol zegt dat hij zich na de fusie meer wil richten op het bedenken van nieuwe programma's en formats.

"Ik richtte Talpa Network op om een sterk Nederlands mediabedrijf op te bouwen dat kan concurreren met de groeiende internationale platforms, zodat lokale content behouden blijft. Deze nieuwe stap maakt dat mogelijk, en ik ben blij dat de deal een sterk Nederlands bedrijf vormt dat niet alleen Nederlandse kwaliteitsprogrammering garandeert, maar in staat is om met Amerikaanse en Chinese techspelers te concurreren", verklaart De Mol. "Daarnaast stelt het mij in staat om me weer volledig te richten op datgene wat ik het leukst vind: nieuwe en innovatieve programma's maken en ontwikkelen."

John de Mol: Talpa niet overgenomen door RTL

John de Mol vindt niet dat RTL zijn bedrijf Talpa Network overneemt met de voorgenomen fusie. "De verhouding is 70-30 dus je zou dat er een beetje uit af kunnen leiden maar we hebben daar goede afspraken over gemaakt. Ik heb niet het gevoel dat ik ben overgenomen", reageert hij tegenover RTL Nieuws.

De hele productie- en conceptontwikkelingstak van Talpa blijft daarnaast als apart bedrijf bestaan, benadrukt De Mol. "Dat blijf ik ook zelf doen. Dus wat dat betreft zie ik de toekomst fluitend tegemoet."

Voorlopig geen veranderingen voor kijker

Het is nog niet duidelijk wat de inhoudelijke gevolgen zijn van de eventuele fusie tussen RTL en Talpa voor de zenders, programmering en de presentatoren. "Daar is het nog veel te vroeg voor", laat een woordvoerder van RTL desgevraagd weten. De kijker zal er voorlopig niets van merken.

"We hebben deze deal gesloten en nu buigen de mededingingsautoriteiten zich erover. En tot zij wel of niet een akkoord hebben gegeven, blijft alles bij het oude", legt de zegsvrouw uit. Volgens haar liggen er ook nog geen plannen klaar voor wat er gaat gebeuren als de fusie rond is. "Dat mag niet. Je mag nog niet beginnen met het uitwerken en uitvoeren van je plannen."

RTL hoopt dat er in de eerste helft van 2022 toestemming komt. "Dus alles blijft nog best een tijdje bij hetzelfde. Voor de kijker zal er sowieso voorlopig niets veranderen. Ook de medewerkers zullen er niets van merken, net als de adverteerders niet. We blijven gewoon zo doorgaan tot er een uitspraak is van de mededingingsautoriteiten."

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.