Is het nuttig om tóch een tweede prik te krijgen als je het coronavaccin van Janssen hebt gehad? Ziekenhuizen doen onderzoek

Redactie

Vier academische ziekenhuizen gaan onderzoeken of het nuttig is om mensen die zijn gevaccineerd met het coronavaccin van Janssen toch een tweede prik te geven. In principe volstaat bij dit vaccin één prik, zeker om ernstige ziekte door het virus te voorkomen.

„Door de toenemende circulatie van bepaalde varianten van het coronavirus is het mogelijk dat een aanvullende vaccinatie na één shot Janssen noodzakelijk is”, meldt het Erasmus MC. Samen met het UMCG, Amsterdam UMC en het Leids UMC gaat het ziekenhuis in Rotterdam de effecten van een tweede dosis onderzoeken.

De proefpersonen die een tweede prik krijgen, zijn de medewerkers van de vier centra. Een deel van hen krijgt als tweede prik nogmaals het Janssen-vaccin. Anderen krijgen een dosis van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna.

In UMC Groningen is bijna al het ziekenhuispersoneel gevaccineerd met Janssen, maar niet de medewerkers die tot de allereerste groep gevaccineerden behoren, zoals van de covidafdeling of de spoedhulp.

Mixen

„Het mixen van vaccins kan een aantal mogelijke voordelen hebben. Voorop staat de werkzaamheid tegen het coronavirus, maar als één persoon twee prikken van verschillende fabrikanten kan krijgen, worden vaccinatiecampagnes flexibeler”, zegt Hugo van der Kuy, hoofd Apotheek van het Erasmus MC. Het vaccinatieproces kan dan sneller en de impact van leveringsproblemen wordt minder.

Ook in andere landen lopen onderzoeken naar het combineren van vaccins. De eerste buitenlandse studies naar het combineren van een AstraZeneca-vaccin met een ander vaccin duiden erop dat dit veilig kan en een goede afweerrespons oplevert.

Varianten

De onderzoekers willen gaan onderzoeken welk effect het combineren van vaccins heeft tegen de verschillende varianten van het coronavirus. Ze denken dat het combineren „tot een bredere afweerrespons zou kunnen leiden.” De eerste resultaten worden eind oktober verwacht.

Ook de Gezondheidsraad werkt nog aan een advies over het combineren van coronavaccins. Wanneer dat verschijnt is nog niet bekend. De raad heeft er nog te weinig informatie over en wacht op onderzoeksresultaten, onder meer van een grote Britse studie hiernaar.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.