Van somber naar zomer. Laten we niet flauw doen, Hugo de Jonge verdient een compliment | commentaar

De zon schijnt, ook voor Hugo de Jonge.

De zon schijnt, ook voor Hugo de Jonge.© Foto ANP / Phil Nijhuis

GerBen van ’t Hek

Het zomert. De zon trekt in hoog tempo de deken van somberheid van het land af: dalende coronacurves, nieuwe versoepelingen en de nationale economie zal snel als vanouds bloeien. Je zou er spontaan een zomers wijsje van gaan fluiten.

Er zijn studies genoeg waarin een correlatie tussen het weer en de oordeelsvorming is aangetoond. De zomer stemt de mens doorgaans mild en optimistisch. Precies het juiste recept om de zo bekritiseerde Hugo de Jonge eens een compliment te geven.

Want eerlijk is eerlijk, de Nederlandse vaccinatiemachine draait - eindelijk op snelheid - op volle toeren. De geboortejaren worden rap afgestreept op de vaccinatiekalender. En met succes, de Hollandse curves dalen op alle fronten: besmettingen, ziekenhuisopnames en ic-bezetting. Kortom, laten we niet flauw doen: goed gedaan Hugo!

Volgens het jongste draagvlakonderzoek heerst onder de bevolking zelfs een breed gevoel van bevrijding. En dat verdere versoepelingen eerder komen dan gepland, zal vanaf terrasstoel en thuis op de bank jubelend worden ontvangen. Daar wordt momenteel zelfs voor bondscoach Frank de Boer - de Hugo de Jonge van Oranje - en zijn 5-3-2 gejuicht en wie had dat een week terug gedacht?

Nog een schouderklop! Opnieuw voor de stuurlui die met horten en stoten hun land door de crisis proberen te loodsen. Want de miljarden aan coronasteun hebben hun uitwerking niet gemist. De rekening is misschien fors, maar de Nederlandse economie zal zich volgens analisten van De Nederlandsche Bank razendsnel herstellen. Zoals helmgras op een Hollandse duin zich na een fikse storm onverschrokken opricht.

Kortom, het sombert niet langer om ons heen. Alleen met de vorming van een nieuw kabinet wil het niet zo lukken. Dat het CDA - verlost van interne lastpak Omtzigt - uiteindelijk in een coalitie met VVD stapt, is waarschijnlijk. Op nieuwe verkiezingen met stemmenkanon Omtzigt ineens als concurrent en dus een geheide nederlaag in het vooruitzicht zit Hoekstra niet te wachten.

Rutte heeft geduld. En bovendien de tijd aan zijn zijde. Ook hij kent de theorie, alles is mogelijk als het maar eerst mooi weer is.

In gedachten hoor je hem opgewekt fluiten.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.