Poortbrug Muiden dit vaarseizoen door pilot toch vaker open: Provincie laat besluit brugtijden van resultaten afhangen

De Amsterdamse Poortbrug in Muiden wordt tot half september dagelijks tussen negen en negen bediend.

De Amsterdamse Poortbrug in Muiden wordt tot half september dagelijks tussen negen en negen bediend.© Archieffoto Studio Kastermans/Alexander Marks

Joyce Huibers
Muiden

De bedieningstijden van de Amsterdamse Poortbrug in Muiden worden vanaf 15 juni toch verruimd. Het gaat om een pilot tot 15 september. Pas daarna neemt de provincie een besluit over de toekomstige brugtijden.

De gemeente Gooise Meren wilde de brugtijden vanaf 1 juni voor twee jaar verruimen, maar daar ging de provincie niet direct mee akkoord. Die stelde aanvullende vragen, onder andere over de gevolgen die het vaker openen van de brug heeft op het fiets- en autoverkeer door Muiden. Daar zit ook precies de zorg van diverse inwoners en de Stadsraad Muiden. Die vrezen dat inwoners straks ’als ratten in de val zitten’ en geen kant op kunnen omdat een groot deel van de dag de brug open staat.

Resultaten

De provincie is nu akkoord met de pilot, zodat op basis van de resultaten een besluit kan worden genomen voor toekomstige vaarseizoenen. De brug wordt vanaf nu twaalf weken lang tussen 09.00 en 21.00 uur dagelijks bediend. Tijdens de testperiode gaat de gemeente naar eigen zeggen intensief monitoren. De resultaten worden tussentijds (4-wekelijks) ook gedeeld en besproken met belanghebbenden zoals de brandweer, Waternet, een vertegenwoordiging van de Stadsraad en de bewonersvereniging Krijgsman.

Doel van de pilot is om de effecten van de verruimde brugbediening inzichtelijk te maken en te toetsen of de verwachtingen ook in de praktijk kloppen. Enerzijds vinden tellingen en andere registraties plaats en anderzijds zijn er ’vinger aan de pols’ gesprekken met partijen zoals brandweer, Waternet, politie en uiteraard ook bewoners in Muiden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.