De manier om energie te besparen? Zes op de tien Hilversummers draait de verwarming wel wat lager

Leander Mascini
Hilversum

Volgens zes op de tien Hilversummers is de verwarming wat lager draaien een goede manier om energie te besparen. Dat is een van de uitkomsten van een enquête onder 1349 bewoners van de mediastad over hoe zij denken over aardgasvrij wonen.

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar hoe inwoners denken over aardgasvrij wonen. De meningen blijken nogal verdeeld, gemiddeld geven Hilversummers een zes op een schaal van tien als ze gevraagd wordt naar de overstap. Opvallend genoeg lijken de inwoners in twee kampen te zijn verdeeld. Zo geeft 38 procent een acht, negen of tien, terwijl bijna een kwart juist een één, twee of drie geeft. Jongeren zien de overstap het meest zitten.

Zorgen over de stap om van het gas af te gaan, zijn de kosten (82 procent), twijfel of dat wel duurzaam genoeg is (46) en of de woning wel warm genoeg wordt (36). Op de vraag hoe de inwoners nu al duurzaam bezig zijn, antwoordt zes op de tien Hilversummers dat de verwarming in huis wat lager staat. Ook heeft iets meer dan de helft de gevel geïsoleerd. Verder kookt bijna één op de drie al elektrisch.

De gemeente gebruikt de enquête om inwoners beter te informeren. Uit de antwoorden is namelijk naar voren gekomen waar daar nog wat aan schort. Daarnaast wordt het gebruikt bij het opstellen van de Transitievisie Warmte. Iedere gemeente in Nederland moet een Transitievisie Warmte maken. In dit plan komt te staan wat er nodig is om huizen te verduurzamen en om in de toekomst de overgang naar aardgasvrij het beste te kunnen maken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.