Broertjes stopt volgend jaar noodgedwongen en ’met pijn in het hart’ als burgemeester van Hilversum. Donderdag begint zoektocht naar opvolger [video]

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum.© foto ANP

Leander Mascini
Hilversum

Wanneer Pieter Broertjes in september terugkeert als burgemeester van Hilversum, begint hij aan zijn afscheidstournee. In het voorjaar van 2022 zwaait Broertjes af, een paar maanden eerder dan wettelijk gemoeten had.

„Al ruim voordat ik ziek werd, heb ik mijn aftreden besproken met de fractievoorzitters van de grootste partijen: Hart voor Hilversum, VVD en D66”, vertelt Broertjes, die in september 2022 zeventig wordt. „Met elkaar kwamen we tot de conclusie dat de lokale gemeenteraadsverkiezingen van 2022 het meest natuurlijke moment van aftreden is. Hierdoor is het niet alleen een nieuwe start voor de gemeenteraad en het college, maar ook voor de aantredende burgemeester. Bijkomend voordeel is dat ik in de periode van de huidige gemeenteraad afscheid neem. Dit vertrek is overigens met pijn in het hart. Maar ik heb geen keuze: het is wettelijk bepaald dat een burgemeester niet ouder dan zeventig jaar mag zijn.”

Pieter Broertjes maakte een video om zijn beslissing toe te lichten:

Tien jaar burgemeester

Broertjes werd in juli 2011 benoemd tot burgemeester van Hilversum. „Volgende maand is dat precies tien jaar geleden. Een prachtige mijlpaal waar ik bijzonder trots op ben. Het is een feest om deze stad te dienen. Samen met bewoners, raadsleden en collegeleden hebben wij gewerkt aan een stad die groener, mooier en veiliger is geworden”, aldus Broertjes. „En we hebben Hilversum weer als mediastad op de kaart gezet. Ik verheug mij erop om aan het eind van de zomer, na mijn herstel, de draad op te pakken en vol energie aan het werk te gaan. Tot mijn vertrek blijf ik hard werken voor de stad die mij lief is. Ik wil een stad achterlaten waar ik trots op kan zijn.”

Zijn opvolger

Aan de benoeming van een nieuwe burgemeester gaat een uitgebreide procedure vooraf. Dit gebeurt onder leiding van de commissaris van de Koning van Noord-Holland, Arthur van Dijk. De gemeenteraad speelt daarbij een belangrijke rol. Zij stelt onder andere het profiel van de burgemeester op. Een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad krijgt inzage in alle sollicitaties. Deze vertrouwenscommissie doet vervolgens een voordracht aan de raad. De gemeenteraad draagt daarna een kandidaat voor benoeming voor.

De benoeming gebeurt door de Kroon: de koning en de verantwoordelijke minister. In dit geval is dat de minister van Binnenlandse Zaken. Na gemiddeld zes maanden wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd en door de commissaris van de Koning beëdigd. Burgemeesters worden benoemd bij Koninklijk Besluit voor een periode van zes jaar.

Lees ook: Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum uit het ziekenhuis

Lees ook: Stapels kaarten en bloemen voor zieke Pieter Broertjes

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.