Van Rouwendaal bij EK ook weer de beste op 10 kilometer

Boedapest

Zwemster Sharon van Rouwendaal uit Baarn heeft bij de EK in Boedapest ook haar Europese titel op de 10 kilometer in het open water geprolongeerd. De 27-jarige Van Rouwendaal tikte na een lange eindsprint net iets eerder aan dan de Hongaarse Anna Olasz, die in de laatste ronde langszij was gekomen.

Ze pakte haar derde Europese titel op deze afstand, na 2014 en 2018. Het brons ging naar de Italiaanse Rachele Bruni.

De olympisch kampioene van Rio 2016 op de 10 kilometer prolongeerde woensdag al haar Europese titel op de 5 kilometer. Toen tikte Van Rouwendaal na een machtig optreden met ruime voorsprong aan.

Op de olympische afstand zwom Van Rouwendaal in de derde van vijf rondes weg bij haar concurrentes. Ze bouwde een flinke voorsprong op, maar in de laatste ronde kwamen de andere zwemsters terug.

Olasz slaagde erin naast Van Rouwendaal te komen, die bij de laatste boei de binnenbocht had en daarna weer iets voor lag. De 27-jarige Hongaarse kwam in de laatste honderden meters naar de aantikplaat weer langszij, maar in de eindsprint bleek Van Rouwendaal toch de sterkste.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onder haar nieuwe Duitse coach Bernd Berkhahn, met wie Van Rouwendaal sinds eind vorig jaar werkt, heeft ze veel getraind op het kunnen zwemmen van diverse snelheden. Van Rouwendaal zei in de aanloop naar de EK al dat ze daardoor aan snelheid heeft gewonnen.

"Als het nu op een sprint aankomt, dan denk ik dat ik wel een van de snelsten ben", zei ze vorige maand in Eindhoven. Van Rouwendaal bewees dat donderdag in het Lupameer. Ze slaat de 25 kilometer van zondag over en gaat zich nu voorbereiden op de Olympische Spelen van komende zomer in Japan. De geboren Baarnse wil daar haar olympische titel prolongeren.

Bij de vorige EK, in 2018 in Glasgow, pakte Van Rouwendaal drie keer goud: op de 5 en 10 kilometer en in de landenwedstrijd. Op de 25 kilometer greep ze toen net naast de titel (zilver).

Meer nieuws uit Sport Regionaal