Rasopportunist Wybren van Haga zag weer een gaatje, van liberale backbencher tot fractievoorzitter van de Lijst Van Haga Vooruit | commentaar

Wybren van Haga ziet altijd meer kansen dan problemen. De Haarlemse huisjesmelker heeft zich in tien jaar tijd weten op te werken van een liberaal raadslid met een grote mond, tot een spraakmakend Kamerlid dat telkens het juiste wiel koos, om nu vervolgens zelf te demarreren.

Lees ook: Drie Kamerleden scheiden zich af van Forum voor Democratie, ook Van Haga

Saai is het nooit met Van Haga. Als raadslid in Haarlem trok hij de aandacht met stevige uitspraken over collega’s. Intussen reikt zijn ambitie verder dan de Spaarnestad. Hij komt op plaats 41 van de kandidatenlijst van de VVD. Veel te laag vindt hij en hij spendeert 60.000 euro aan zijn eigen campagne om die positie te verbeteren.

Omdat veel Kamerleden voor hem op de lijst in het kabinet worden opgenomen belandt hij toch op een Kamerzetel. Probleem is wel dat Van Haga ook een stevige vastgoedportefeuille beheert met ruim honderd woningen en winkelpanden in Haarlem en Amsterdam.

Als hij zijn belofte breekt, zich niet te bemoeien met het beheer van die portefeuille, wordt hij door de VVD geroyeerd. Maar Van Haga stapt niet op. Hij gaat verder als eenmansfractie. De 76e zetel waar het kabinet Rutte op steunt. Hij belooft het VVD-programma te blijven uitvoeren. Net als hij nu zegt te staan voor de verkiezingsbeloften van Forum voor Democratie.

Met de overstap naar FvD verzekert Van Haga zich ook deze Kamerverkiezing van een zetel. De ophef over rechts-radicale appjes die Joost Eerdmans en Annabel Nanninga er toe brengen de partij te verlaten, noch de anti-lockdown-koers van Baudet zijn voor hem reden te vertrekken. Het leverde hem een tweede plaats op de kieslijst op waar hij op de achtste plek van start ging.

De afgelopen weken nam Van Haga al regelmatig afstand van Forum. Hij bood excuses aan voor het negeren van coronaregels door zijn partijleider Thierry Baudet. Ook nam hij afstand van een poster van FvD waarin een vergelijking werd getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en het coronabeleid van het Kabinet.

Incidenten die hem het excuus geven om te breken met Baudet en zelf de leiding te nemen in een kopgroep van drie. Hij mag wel oppassen. Ingewijden denken dat zijn vluchtgenoot Hans Smolders niet zal mee willen trappen. Die zou meer zien in een reünie met zijn oude LPF-vriend Eerdmans. Saai is het nooit met Van Haga.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.