Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

ANP Producties | Bron: ANP

Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

"In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt", schrijft Van Haga. Het trio heeft "in goede harmonie met de FVD-fractie" besloten als zelfstandige fractie door te gaan. Het verkiezingsprogramma van FVD blijft "leidend" voor de drie vertrokken Kamerleden.

Dat er meningsverschillen binnen de fractie van Forum waren, werd afgelopen tijd duidelijk. Zo nam Van Haga afstand van een poster van FVD waarin een vergelijking werd getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. En woensdag bood hij nog zijn excuses aan voor het gedrag van partijleider Thierry Baudet, die in een debat over corona D66-Kamerlid Jan Paternotte op de schouder klopte.

Constructief samenwerken

FVD zegt in een reactie het vertrek van de drie Kamerleden te betreuren. "Juist in deze tijd waarin Forum voor Democratie de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het huidige verwoestende kabinetsbeleid, zou gezamenlijk optrekken onder één naam, wat ons betreft, altijd een betere keuze zijn geweest." Forum wil "constructief" blijven samenwerken met het vertrokken drietal.

Eind vorig jaar was er ook al een grote crisis bij FVD. Toen verlieten een flink deel van de kandidaat-Kamerleden en leden van de Eerste Kamerfractie van Forum de partij. Dat gebeurde naar aanleiding van antisemitische, seksistische en racistische appjes en opmerkingen uit FVD-gelederen. De drie Kamerleden die nu vertrokken zijn, bleven toen trouw aan Baudet. Alleen Van Haga was toen al Kamerlid voor de partij.

Na deze implosie wist Forum bij de verkiezingen in maart toch flink te winnen en behaalde acht zetels. Van Haga, de nummer twee van Forum, kreeg toen wel bijna evenveel stemmen als lijsttrekker Baudet.

Achttien partijen

Forum concentreerde zich het afgelopen jaar op het verzet tegen de coronamaatregelen. De Kamerleden weigeren in het Kamergebouw mondkapjes te dragen en houden geen afstand. Kamermedewerkers hebben zich beklaagd over het gedrag van de FVD'ers, liet een woordvoerster van de Kamer eerder weten, zonder in details te treden.

Met deze breuk zitten er nu achttien partijen in de Tweede Kamer. Vorige week verliet Liane den Haan 50PLUS na een langdurige ruzie. Maar die partij zat maar met een zetel in de Kamer.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.