En opnieuw is het mis bij de brug over de Eem in Eembrugge; Voor de zoveelste keer gaan de slagbomen weer niet omhoog

© foto caspar huurdeman

Eric Lorier
Eembrugge

En opnieuw is er een storing bij de brug over de Eem in Eembrugge. De slagbomen van het fietsgedeelte van de oversteek gaan niet meer open. Fietsers kruipen onder de slagbomen door om toch aan de andere kant van de rivier te komen. De brugwachter-op-afstand meldde via de luidsprekers dat er een monteur onderweg is. De Eembrug wordt bediend vanuit Weesp.

Sinds de vernieuwing van de elektronica in de brug, afgelopen najaar, regent het storingen. Het probleem is vrijwel steeds dat slagbomen dicht gaan maar daarna niet meer open. De enige afwisseling is dat het soms de slagbomen op de rijbaan treft en soms die op het fietspad. De provincie Utrecht, de beheerder van de brug, heeft al herhaaldelijk bij de aannemer aangedrongen op een structurele oplossing, maar dat blijkt steeds toch lastiger te zijn dan je zou denken.

De oorzaak van de storingen is ook - voor zover te achterhalen - niet altijd hetzelfde. Zo speelde begin april de harde noorderwind de brug parten, meldt een woordvoerster van de provincie. ,,Het fietsgedeelte van de brug werd door de harde noordenwind verder doorgedrukt waardoor de noodeindschakelaar werd geactiveerd. Als er ergens op de brug een fout optreedt, gaan de slagbomen dicht, als veiligheidsvangnet”, zo stelt de woordvoerster. ,,Er is een aanpassing gedaan waardoor er meer ruimte is gekomen tussen de schakelaars zodat de beveiliging niet wordt aangesproken bij extreme weersomstandigheden.”

Ondanks de aanpassingen en het gebrek aan harde noorderwind weigerden de slagbomen dinsdagmiddag en dus ook woensdagochtend opnieuw dienst. Het aantal storingen sinds de vervanging van de elektra in het najaar is de tien inmiddels gepasseerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.