Spijtbetuiging college Hilversum voor het overheidshandelen in de oorlogsjaren: ’Hilversum is tekortgeschoten als hoeder van recht en veiligheid’

De herdenking op de Noorderbegraafplaats was in een tent.

De herdenking op de Noorderbegraafplaats was in een tent.© foto STUDIO KASTERMANS / ALEXANDER MARKS

Leander Mascini
Hilversum

Het college van Hilversum heeft dinsdag excuses aangeboden voor het overheidshandelen in de oorlogsjaren in Hilversum.

Op de Noorderbegraafplaats droeg wethouder Arno Scheepers de jaarlijkse herdenkingstoespraak voor van, de door ziekte afwezige, burgemeester Pieter Broertjes.

„Ik vind het gepast om namens het college en de gemeenteraad van Hilversum vol overtuiging mijn excuses aan te bieden voor het overheidshandelen van toen. De bestuurders van nu vervullen dezelfde bestuurlijke functies als de bestuurders van toen. We hebben hier met elkaar over gesproken. Toen traden die bestuurders op namens de gemeente Hilversum, nu treden wij op namens de gemeente Hilversum. Ondanks het verstrijken van de jaren doet het ertoe hoe wij aankijken tegen de geschiedenis”, aldus Scheepers namens de burgemeester.

Hilversum in oorlogstijd

„De oorlogsgeschiedenis van Hilversum springt eruit. Hilversum is tekortgeschoten als hoeder van recht en veiligheid”, las Scheepers voor uit de toespraak van Broertjes. „Te veel politiefunctionarissen keken weg en er is actief meegewerkt aan het ’Jodenvrij’ maken van Hilversum. Verzet plegen vroeg om persoonlijke moed, een sterk moreel kompas en ambtelijke ongehoorzaamheid. Nederland was voor de oorlog nogal gezagsgetrouw en in een verzuilde samenleving was solidariteit tussen de verschillende bevolkingsgroepen zwak ontwikkeld.”

Vrijheid toen en nu

Na 75 jaar vrijheid heeft de uitbraak van Covid-19 de verhouding tussen individuele vrijheid en veiligheid opnieuw op scherp gezet, stelde de burgemeester in de toespraak. Daan Roovers, Denker des Vaderlands en filosofe werd door Broertjes aangehaald om de vrijheid in een vrije samenleving onder druk te beschouwen. Roovers waarschuwt voor ongewenste bijeffecten van de coronacrisis. „Mensen mogen de hele dag van mening met elkaar verschillen, maar die vrijheid is niet vanzelfsprekend en zeker niet onbegrensd. Voor een vrije samenleving zoals de onze, is het hebben van gelijke kansen een van de belangrijkste pijlers. Prioriteit voor de komende tijd is dat de bestaande ongelijkheid niet vergoot wordt. Dat is de uiteindelijke test voor de weerbaarheid van onze democratie.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.