Soester Querijn Hensen heeft elke meter van zijn race op de Paralympische Spelen in Tokio al helemaal uitgedacht

Querijn Hensen.© Foto ANP

Marcel Tabbers
Soest

Met dikke stift staat de datum woensdag 1 september in de agenda van Querijn Hensen omcirkeld. De zwemmer uit Soest, lid van de Duinkikkers, komt die dag in actie op de 100 meter rugslag tijdens de Paralympische Spelen in Tokio.

De 19-jarige Hensen, die in zijn hele lichaam reumatische klachten heeft, zwom tijdens de Rotterdam Qualification Meet in december met 1.02,02 binnen de gestelde limiet van 1.02,39.

Begin april bevestigde hij dat hij nog steeds progressie had geboekt in de tussenliggende periode, gezien de 1.01,37 die werd geklokt tijdens de Eindhoven Qualification Meet. Zwembond KNZB droeg Hensen daarom bij NOC NSF voor om deel te mogen nemen aan zijn eerste de Paralympische Spelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoewel de ’roots’ van Hensen in Soest liggen, bij trainer Sven van Zanten, behoort hij inmiddels meer dan een jaar tot de nationale selectie. Hij traint daarom bij het High Performance Center in Amersfoort.

„Ik heb ook een tijdje onder leiding van Robin van Aggele in het KNZB-zwembad in Zeist getraind. Dat was weer een stap vooruit en heeft me zeker geholpen om beter te worden. Ondertussen lig ik tien keer per week in het water en doe ik voorafgaand een half uur landtraining. Verder doe ik drie krachttrainingen. Al dat werken heeft me wel deze uitverkiezing opgeleverd.”

Hoewel de 100 meter rugslag ’slechts’ twee baantjes is in Tokio, heeft Hensen elke meter van zijn ideale race uitgedacht.

Zijn analyse is duidelijk: „Een goede start is essentieel. De meeste snelheid kun je in het begin maken. Tijdens de onderwaterfase - tot zo’n vijftien meter - wil ik dan ’doorbeuken’ met alleen beenbewegingen. Daarna moet elke slag raak zijn voor je het keerpunt in gaat. De tweede onderwaterfase moet dan overtuigen. Dat laat je zien dat je groot bent en schreeuw je in gedachte ’go, go, go!’. Je focus ligt op je slagfrequentie voor ik, tot slot, plat liggend aantik.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

x

Meer nieuws uit Sport Regionaal