Hockeyster Anne Veenendaal: ’Eigenlijk schandalig dat we als hockeysters nog steeds minder betaald krijgen’

Anne Veenendaal© Archieffoto ANP

Anne Veenendaal

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. De Gooi- en Eemlander volgt onder andere hockeyster Anne Veenendaal tijdens haar voorbereiding.

,,Heel fijn, eindelijk zijn we gevaccineerd tegen het coronavirus! Eerder deze week heb ik mijn prik gehaald. Ik ben bevoorrecht als olympisch sporter, dat besef ik me. Tokio komt steeds dichterbij. Nog maar drie maanden.

In de afgelopen weken heb ik niet samengetraind met het Nederlands team. De focus lag volledig op mijn club Amsterdam. We speelden begin deze maand de Europa Cup voor clubteams, de EHL. Een mooi evenement in ons eigen Wagenerstadion, het was prachtig aangekleed en alles zag er professioneel uit. Niet alleen dat, maar ook het toernooi heette voor het eerst EHL in plaats van EHCC. Daardoor zijn we nu gelijk aan de mannen, met hetzelfde prijzengeld. Gelukkig maar, want het is eigenlijk schandalig dat we als hockeysters nog steeds minder betaald krijgen.

Het resultaat op de EHL was helaas minder. We verloren in de halve finale van Den Bosch op shoot-outs en werden uiteindelijk derde. Volgende maand willen we revanche nemen in de play-offs om het landskampioenschap. Het wordt een interessante strijd: Den Bosch en Amsterdam liggen qua niveau dichtbij elkaar. We gaan ze hoogstwaarschijnlijk pas in de finale tegenkomen. In de halve finale treffen we HDM of SCHC. Vooral HDM is verrassend. Zij versloegen afgelopen week Den Bosch. Het zijn allebei geen makkelijke teams. Ik kijk er enorm naar uit. De spanning ligt nog hoger dan in de competitie.

Verder volg ik de strijd onderin de hoofdklasse tussen Laren en Kampong. Mijn oude club Laren heeft het zwaar. Het is zonde als zo’n mooie vereniging zou degraderen. Aan de andere kant keept mijn vriendin Ayeisha McFerran bij Kampong, een lastige keuze dus. Het liefst wil ik dat ze allebei niet degraderen. Voor een aantal clubs worden het spannende weken.

Na de play-offs heb ik drie dagen vrij. Daarna sluit ik me aan bij Oranje. Niet bepaald een lange vrije periode, maar ik zou ook niet langer vrij willen zijn. De Olympische Spelen zijn nu zo dichtbij. Ik ben trouwens nooit heel lang vrij geweest als topsporter.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal