OM vervolgt oud-ambtenaar van gemeente Bergen voor corruptie

Een 52-jarige voormalige ambtenaar van de gemeente Bergen wordt vervolgd voor ambtelijke corruptie. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden, kondigt het Openbaar Ministerie woensdag aan.

Het OM verdenkt de man ervan dat hij in 2006 een hypotheek met lage rente heeft afgesloten bij een projectontwikkelaar die hij kende vanuit zijn functie bij de gemeente. Dat ziet het OM als een dienst en een gift, terwijl de ambtenaar had kunnen vermoeden dat de projectontwikkelaar iets van hem terug zou kunnen verlangen.

De projectontwikkelaar die de hypothecaire lening verstrekte wordt verdacht van ambtelijke omkoping. Deze 83-jarige man hoeft vanwege zijn leeftijd en gezondheidstoestand niet voor de rechter te verschijnen. Besloten is zijn zaak af te wikkelen met een zogeheten transactie van 30.000 euro.

Onderzoek

De zaak kwam in 2018 aan het licht, toen de gemeente Bergen een bedrijfsrecherchebureau inschakelde voor een feitenonderzoek. Op 16 april van dat jaar deed een burger mede namens twee andere burgers aangifte bij het OM in Noord-Holland tegen de verdachte wegens ambtelijke corruptie. Ook de gemeente deed officieel aangifte.

Aanvankelijk bestond het vermoeden dat de verdachte ook nog van een andere projectontwikkelaar geld zou hebben gevraagd en aangenomen. Deze laatste verdenking kan volgens justitie niet worden bewezen, dus daar wordt hij niet voor vervolgd. Ook andere vermoedens van fout gedrag van de ex-ambtenaar hebben geen concrete verdenkingen van corruptie opgeleverd, stelt het OM.

Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.