Complimenten van coronademonstranten voor coöperatief Baarn vallen volkomen verkeerd bij CDA’er Rik van Hardeveld: ’Op zijn best twijfelachtig, volgende keer verbieden’

Zo’n tweeduizend demonstranten verzamelden zich anderhalve week geleden in Baarn.
© foto caspar huurdeman
Baarn

De grote coronademonstratie van ’Police for Freedom’ ruim een week geleden in Baarn was eens maar nooit weer. Dat stelt het lokale CDA. ’Een eventuele volgende demonstratie moet verboden worden”, zegt fractievoorzitter Rik van Hardeveld. Hij wil woensdag tijdens de raadsvergadering van de burgemeester horen of die daar ook zo over denkt.

Van Hardeveld heeft zich anderhalve week geleden groen en geel geërgerd aan de tegen de tweeduizend demonstranten die ineens bij kasteel Groeneveld opdoken. Hij heeft alle lof voor het deëscalerend optreden van gemeente en politie ’waardoor verdere chaos kon worden voorkomen’, maar ’dat laat onverlet dat veel inwoners van Baarn zich bijzonder gestoord hebben aan het gedrag van de demonstranten. Deelnemers namen op geen enkele wijze de corona-maatregelen in acht en men nam bezit van de openbare weg waardoor de verkeersdoorstroming gehinderd werd’, aldus Van Hardeveld in de vast naar buiten gebrachte tekst van de vragen die hij woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering gaat stellen.

Van Hardeveld vindt de complimenten die de gemeente en politie na afloop kregen van de demonstranten ’op z’n best twijfelachtig’. De complimenten van de demonstranten mogen wat Van Hardeveld betreft op geen enkele manier uitgelegd worden als een uitnodiging voor een herhaling van dit ’onaangekondigd bezoek’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Organisatoren van de demonstratie prezen na afloop het geweldloze optreden van de gemeente en de politie, die ervoor hadden gekozen niet in te grijpen en de demonstratie slechts te begeleiden tijdens een protestmars door een deel van Baarn. ’Een voorbeeld voor de rest van Nederland’, werd Baarn door de demonstranten genoemd. De politie kreeg een dag later zelfs bloemen aangeboden als dank en blijk van waardering.

De demonstratie van Police for Freedom was eerder geweigerd in Hilversum en Apeldoorn en week daarom op het laatste moment uit naar Baarn. De gemeente wist hier niets van en werd compleet verrast. CDA’er Van Hardeveld ziet dit als een misser van de inlichtingendiensten. Wat hem betreft trekt de Baarnse burgemeester Mark Röell bij die instanties aan de bel om zijn ongenoegen uit te spreken over deze gang van zaken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.