Handen ineen om mensen aan een baan in de zorg te helpen

Annette Wolthers, wethouder in Hilversum en regionaal voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Werk en Inkomen en zorgbestuurder André Brand van Hilverzorg en ’penvoerder’ van de Regionale Zorgacademie, tekenden de intentieverklaring

Eddie de Paepe
Hilversum

Begeleiding en praktijkopleidingen voor mensen die een baan zoeken in de zorg. Dat is voortaan de gezamenlijke aanpak van Arbeidsplatform ZorgStart en de Regionale Zorgacademie in het Gooi, de Vechtstreek en Almere.

Beide organisaties hebben hun handtekening gezet onder een brede samenwerking om mensen in de regio te begeleiden en op te leiden naar een baan in de zorg. Dit moet volop kansen en mogelijkheden bieden aan werkzoekenden, herintreders, zij-instromers of mensen die een carrièreswitch overwegen.

Nu, maar ook in de komende jaren, is er een enorm tekort aan zorgpersoneel. Het tekort bedraagt in 2022 naar schatting 1.225 medewerkers. ’Of je al werkervaring hebt of niet, of je nu een uitkering ontvangt of een betaalde baan hebt, wij bieden volop kansen voor inwoners van het Gooi en de Vechtstreek om in de zorgsector aan de slag te gaan’, belooft arbeidsplatform Zorgstart.nl.

De website is het loket en platform in de regio voor werk in de zorg. Iedereen kan er terecht: zij-instromers, uitkeringsgerechtigden, vrijwilligers, maar ook niet-uitkeringsgerechtigden en jongeren zonder startkwalificatie; voor alle functies in de zorg van mbo-1 tot en met hbo-niveau.

Ouderenzorg

De samenwerking met de Regionale Zorgacademie biedt praktijkgestuurd opleiden, leren en ontwikkelen in de ouderenzorg. Het is de bedoeling deze activiteiten te integreren in ZorgStart als het leer- en loopbaancentrum van de regio Gooi, Vechtstreek en Almere. ’Daarmee ontstaat een kweekvijver van zorgprofessionals om de toekomstige banen in een veranderende zorgsector te kunnen invullen.’

Mensen van buiten de sector die een baan in de zorg overwegen, hebben veel begeleiding nodig om een mismatch te voorkomen. Deze begeleiding kan door het personeelstekort bij zorginstellingen niet altijd worden geboden. ’De kans op een succesvolle landing in de zorg is veel groter als mensen via ZorgStart door coaches begeleid worden om te slagen in een leer- en praktijktraject bij een van de zorgorganisaties in de regio.’

Baansprong

Vanuit ZorgStart worden geïnteresseerde baanzoekers in de ouderenzorg naar de website Baansprong van de Regionale Zorgacademie geleid. Daar kunnen zij zich aanmelden voor een opleidingsplaats met zicht op een baan bij een van de deelnemende ouderenzorgorganisaties in de regio.

Baansprong biedt toegang tot een praktijkgerichte leerroute in verschillende functies op verschillende niveaus. De kandidaat kiest zijn eigen tempo en leertraject vanuit een betaalde baan in de ouderenzorg. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden voor een eerste opleidingsgroep voor verzorgende IG (individuele gezondheid), die in juli van start gaat.

ZorgStart is de regionale samenwerking tussen werkgevers in de zorg, regionale opleiders, UWV en de Regio Gooi en Vechtstreek. Aangesloten organisaties zijn: Amaris Zorggroep, King Arthur Groep, Kwintes, Philadelpia, Sherpa, Visio, Vitaal Thuiszorg, MBO College Hilversum, MBO Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Utrechtzorg, UWV, Regio Gooi en Vechtstreek en Calibris Advies. De Regionale Zorgacademie is een van de projecten vanuit de Regionale Zorgvisie. Deelnemers: HilverZorg, Vivium Zorggroep, Inovum, Amaris Zorggroep, King Arthur Groep, Zorggroep Almere, Leger des Heils, De Oude Pastorie, Nusantara, LZorg, Rosa Spier Huis.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.