Oud-politiechef Adje Latje uit Loenen bestraft voor dure etentjes en fraude met tickets

Loenen aan de Vecht

Voormalig politiechef van het Amsterdamse politiekorps Ad. S. beter bekend als Adje Latje of de Rambo van de Lijnbaansgracht heeft een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen van de rechtbank in Amsterdam.

Zij acht hem schuldig aan verduistering. Tussen 2009 en 2014 trakteerde hij zijn familieleden en vrienden met geld van de politie op chique diners en toegangskaarten voor voetbalwedstrijden en concerten.

Lees ook: Gelauwerde politiechef uit Loenen staat terecht omdat hij 50.000 euro zou hebben verduisterd: ’Hij fêteerde vijf jaar lang vrienden en familie. Dat is best lang’

De rechtbank schrijft in haar vonnis dat: „De positie van verdachte, als een boegbeeld voor collega-politieambtenaren en de maatschappij, brengt met zich mee dat hij zich integer moet gedragen.” Volgens de rechtbank is S. daarin ernstig en op strafbare wijze in tekortgeschoten.

De rechtbankhield bij het bepalen van de straf rekening met de lange tijd waarop verdachte op het proces moest wachten.

Ad. S. (68) uit Loenen aan de Vecht werd in 2018 na 44 jaar trouwe dienst oneervol ontslagen vanwege het onderzoek dat naar hem liep. Daaruit kwam naar voren dat S. in vijf jaar tijd bijna 50.000 euro zou hebben verduisterd. Hij gaf het geld uit aan seizoenskaarten, concerten en dineetjes.

De rechtbank stelt vast dat tussen 2009 en 2014 meerdere van zijn familieleden geregeld naar Ajax gingen, aten bij Maison van den Boer, naar een aantal concerten gingen en tweemaal aten in het restaurant van het Okura Hotel. Alles ging op kosten van de politie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.