Honderden afgekomen op protestmars ’voor de menselijke verbinding’ bij Kasteel Groeneveld in Baarn [video]

Naar schatting ruim 400 mensen doen mee aan de mars ’voor het behoud van onze grondrechten’.© Caspar Huurdeman

Eddie de Paepe
Baarn

Honderden deelnemers aan een ’mars voor de menselijke verbinding’ hebben zich zaterdagochtend verzameld bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Op het ogenblik loopt de groep door Baarn-Noord, onder toeziend oog van de politie. Naar verluidt stond de mobiele eenheid in de Van Heemstralaan gereed om in te grijpen. Kasteel Groeneveld sluit nu de deuren.

Volgens een oproep op Twitter is de demonstratieve bijeenkomst tegen de coronamaatregelen op touw gezet door ’Police for freedom’.

Daarin wordt verwezen naar ’politie, militairen, veteranen, artsen, verpleegkundigen en docenten’ die ’opstaan voor het behoud van onze grondrechten’. ’Beroepsgroepen die van nature een rol hebben in het bewaken van ieders grondrechten lopen mee.’

Mondkapjes

’Police for freedom’ riep op om deze groep te komen aanmoedigen tijdens de protestmars, vanaf twaalf uur ’s middags. Aan die oproep hebben naar een eerste schatting ruim vierhonderd mensen uit het hele land (en blijkbaar onder meer ook uit Duitsland) gehoor gegeven. De deelnemers houden geen anderhalve meter afstand en dragen geen mondkapjes.

(Tekst gaat door onder de foto)

Zicht vanuit Kasteel Groeneveld op een deel van de deelnemers aan de mars.© Foto' Marlo Reeders

Kasteel Groeneveld is zaterdag beperkt open als corona-testpilot. Bezoekers mogen onder strikte voorwaarden en met een negatieve coronatest naar binnen.

Police for Freedom hecht naar eigen zeggen groot belang aan het behoud van grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting, medische vrijheid, recht op onderwijs en het recht om in gelijke gevallen op gelijke wijze te worden behandeld.

De mars zou zaterdag eerst gehouden worden in Apeldoorn en daarna in Hilversum, maar werd in beide plaatsen verboden.

Protest ten einde

De gemeente laat weten dat de burgemeester de opdracht had gegeven de bijeenkomst om 14.30 uur te beëindigen. De organisatie van de demonstratie heeft daar gehoor aan gegeven en mensen opgeroepen om rustig naar huis te gaan. Er werden twee personen aangehouden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Caspar Huurdeman

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.