Online vaccinregister geopend, maar uitdraai ’kan niet als bewijs dienen’, zegt RIVM

Schermopname van het vaccinatieregister
© Eigen schermopname

Wie geprikt is, kan nu online zien welke coronavaccin hij of zij heeft gehad. Donderdag opende het RIVM het vaccinatieregister voor iedereen, via het zogeheten ‘cliëntportaal’.

In het register is te zien welk vaccin iemand heeft gekregen, de datum van vaccinatie en het batchnummer van het vaccin. Gevaccineerden krijgen deze informatie altijd al op papier mee.

Het RIVM benadrukt dat registratie niet als vaccinatiebewijs dient - een uitdraai van deze registratie zou makkelijk te vervalsen zijn. ,,Als bewijs is wel meer nodig, en daar is het register niet voor bedoeld’’, zegt woordvoerder Marah Michel.

De gegevens zijn afkomstig uit het CIMS-systeem dat het RIVM gebruikt om de vaccinatiecampagne te monitoren. Ook vaccinaties die niet door de GGD zijn toegediend zouden in het register moeten staan. Alleen van wie toestemming heeft gegeven is de vaccinatie geregistreerd.

De Volkskrant berichtte eind maart dat iets minder dan 95% van de gevaccineerden die toestemming geeft, wat de monitoring van de campagne minder betrouwbaar maakt. Ook zouden niet alle instanties die vaccineren hun gegevens nog goed kunnen aanleveren aan CIMS.

Wettelijk is vastgelegd dat medische informatie die geregistreerd is, in te zien moet zijn door de persoon over wie het gaat. Inloggen bij het register gaat met DigID.

Het register is in te zien via mijn.rivm.nl/vaccinaties of via coronavaccinatie-afspraak.nl, waar ook een afspraak is in te plannen.

Bent u gevaccineerd en ziet u uw gegevens niet terug in het register, of valt u iets anders op? Laat het ons weten via m.van.der.puijl@mediahuis.nl .

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.