Poetin en Merkel uiten in gesprek zorgen over spanningen Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben in een telefoongesprek hun zorgen geuit over de opgelopen spanningen in Oekraïne, meldt het Kremlin. Er wordt gevreesd voor een verdere escalatie van het gewelddadige conflict in het oosten van het land.

Er vinden in de afgelopen weken steeds meer botsingen plaats tussen de pro-Russische separatisten en Oekraïense troepen. Daarnaast wordt Rusland door Oekraïne beschuldigd van troepenopbouw aan de grens. Het Kremlin ontkent dit niet, maar zegt wel dat troepenbewegingen geen bedreiging voor het buurland vormen.

"De president van Rusland en de bondskanselier van Duitsland uitten hun bezorgdheid over de escalatie van de spanningen in het zuidoosten van Oekraïne", laat het Kremlin in een verklaring weten. "Vladimir Poetin vestigde de aandacht op de provocerende acties van Kiev, die onlangs doelbewust de situatie aan de frontlinie hebben verergerd."

Wapenstilstand

Vorig jaar werd een wapenstilstand gesloten, maar de spanningen zijn begin dit jaar weer toegenomen. Rusland, dat ervan wordt beschuldigd de separatisten te bewapenen, en Oekraïne vinden allebei dat de ander hier verantwoordelijk voor is.

President Volodimir Zelenski, die zijn westerse bondgenoten om hulp vraagt, reisde donderdag naar de frontlinie om daar de aanwezige militairen steun te betuigen. Het Oekraïense leger maakte donderdag bekend dat dit jaar 25 eigen militairen waren gedood. Dat is de helft van het totale aantal in 2020.

De gevechten in het oosten van Oekraïne begonnen nadat Rusland in 2014 de Krim annexeerde. Door het gewelddadige conflict zijn naar schatting meer dan 13.000 mensen om het leven gekomen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.