Ook Spanje beperkt inentingen met AstraZeneca tot 60-plussers

Spanje heeft besloten alleen nog 60-plussers in te enten met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Het besluit komt nadat de Europese farmaceutische toezichthouder EMA en de Britse toezichthouder hebben vastgesteld dat er mogelijk een verband bestaat tussen het vaccin en enkele zeldzame gevallen van trombose. Onder meer Italië nam woensdag eenzelfde besluit.

"De vaccinatiestrategie verandert en vanaf morgen worden alleen nog 60-plussers gevaccineerd met AstraZeneca", maakte de Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias woensdagavond bekend op een late persconferentie. Even daarvoor had Darias een overleg gehad met de hoogste gezondheidsfunctionarissen van de regio's. De minister zei dat donderdag wordt besloten of mensen onder de 60, die al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, nog een tweede krijgen.

Het Europees Medicijnagentschap (EMA) maakte eerder op woensdag bekend dat er na de 34 miljoen doses die in Europa zijn toegediend 169 gevallen van trombose zijn vastgesteld, ruwweg een op de 100.000 personen onder de 60 die het vaccin hebben gekregen. De bloedproppen werden het vaakst aangetroffen bij vrouwen onder de 60 jaar, zo'n twee weken na toediening van het vaccin.

Europese ministers van Volksgezondheid werden het in een top niet eens over een gezamenlijk vaccinatiebeleid in verband met de bevindingen. Het EMA zei daarop dat EU-lidstaten zelf hun koers moeten bepalen. Spanje neemt hetzelfde besluit als Italië eerder woensdag bekendmaakte. Het Verenigd Koninkrijk wil mensen onder de 30 een alternatief bieden voor het AstraZeneca-vaccin. België geeft het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut alleen nog aan burgers boven de 55 jaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.