Stand van de vaccinatiecampagne na drie maanden: 2,7 miljoen prikken gezet. Nog tientallen miljoenen te gaan

Een 90-plusser krijgt een prik toegediend.
© Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen
DEN HAAG

Bijna drie maanden geleden kreeg de eerste persoon in Nederland een prik tegen het coronavirus. Over ongeveer drie maanden zou het grootste deel van de bevolking in elk geval een eerste prik moeten hebben gehad. Waar staat de vaccinatiecampagne nu? De feiten op een rijtje.

Welke vaccins zijn er?

Nederland beschikt nu over drie vaccins: Comirnaty van Pfizer en BioNTech, Vaxzevria van AstraZeneca en het vaccin van Moderna. De vaccinatie met AstraZeneca ligt uit voorzorg grotendeels stil vanwege mogelijke bijwerkingen. Het is de tweede prikpauze voor dat middel. Rond half april moet het Nederlandse vaccin van Janssen uit Leiden beschikbaar komen. Dat is al goedgekeurd. Later dit jaar volgen mogelijk nog vaccins van CureVac, Sanofi en Novavax, en begin volgend jaar komt er wellicht een vaccin van Valneva bij.

Lees ook: Waarom pauzeert Nederland met AstraZeneca onder de 60?

Wie zijn nu aan de beurt voor een prik?

Eerst de kwetsbaren en de mensen die voor ze zorgen, daarna de rest, die volgorde hanteert de overheid. De meeste 80-plussers en mensen die in de langdurige zorg werken zijn inmiddels ingeënt. GGD’en vaccineren nu 75-plussers en de laatste groep zorgmedewerkers. Huisartsen vaccineren mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. Ziekenhuizen vaccineren mensen die vanwege bestaande medische problemen groot risico zouden lopen bij een coronabesmetting. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met bloedkanker, nierfalen of een aangeboren afweerstoornis, en mensen die net een orgaan-, stamcel- of beenmergtransplantatie hebben gehad.

Lees ook: Vaccinatievragen deel 1: Wanneer krijg ik mijn eerste prik?

Wie zijn straks aan de beurt?

In de komende dagen beginnen GGD’en met de vaccinatie van mensen die in 1947 en 1948 geboren zijn, dus mensen die dit jaar 73 en 74 worden. Mensen uit 1949, 1950 en 1951 krijgen ook een uitnodiging. Huisartsen beginnen met de vaccinatie van thuiswonende ouderen die niet mobiel zijn. Deze mensen waren niet in staat om met hun leeftijdsgenoten naar een vaccinatielocatie te gaan. Eind april of begin mei zijn 65- tot 70-jarigen aan de beurt en mensen van 60 of net iets ouder. Daarna krijgen vijftigers en mensen met iets minder grote medische risico’s, zoals diabetes of chronische hartklachten, een uitnodiging. Uiteindelijk volgen de andere volwassenen.

Lees ook: Lawine aan lezersvragen over gewilde én gevreesde coronavaccins

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Hollandse Hoogte / ANP

Hoeveel mensen worden gevaccineerd?

In totaal zijn nu ongeveer 2,7 miljoen prikken gezet, schat de overheid. De overheid verwacht dat deze week ongeveer 433.000 mensen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Vorige week waren het er zo’n 280.000, de week daarvoor ongeveer 210.000. Op korte termijn moet het tempo worden opgevoerd naar meer dan een miljoen vaccinaties per week. Ongeveer 14 miljoen volwassenen kunnen een prik krijgen. Kinderen worden voorlopig niet gevaccineerd.

Lees ook: Met Anne (9) naar de Gooise kinderteststraat; ’Testen is niet fijn, maar doet geen pijn!’ Met een dapperheidsdiploma toe

Hoeveel vaccindoses zijn geleverd?

Nederland heeft tot nu toe minder doses gekregen dan de bedoeling was. De meest recente cijfers lopen tot aan afgelopen zondag. Toen waren ruim 3,6 miljoen doses binnengekomen, en dit hadden er 4,5 miljoen moeten zijn. Pfizer/BioNTech levert veel en betrouwbaar, Moderna levert nog niet veel maar wel regelmatig, en elke levering is groter dan de vorige. AstraZeneca levert de ene keer veel en de andere keer weinig, en soms blijkt op het laatste moment dat er toch minder komt dan was aangekondigd. Dat maakt het heel moeilijk om afspraken te plannen.

Lees ook: Leidt pollenpiek eind april tot extra coronabesmettingen?

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Hoeveel vaccindoses komen er nog aan?

Nederland zou in april, mei en juni in totaal 16,8 miljoen doses moeten krijgen, ruim vier keer zo veel als in de afgelopen maanden is geleverd. Daarmee zouden ongeveer 10 miljoen mensen kunnen worden ingeënt. In juli, augustus en september zouden in totaal 30,1 miljoen doses moeten komen. In oktober, november en december staat de levering van 22,2 miljoen doses gepland. Begin volgend jaar moeten nog 10,9 miljoen doses arriveren. In totaal heeft Nederland dan 84,5 miljoen doses gekregen. Dat kan nog veranderen bij nieuwe bestellingen.

Lees ook: ’De tranen rollen soms over mijn wangen’. Eva Karsten - de ’voorpaginazuster’ van ’Ze glippen onder onze vingers weg’ - ziet nog steeds coronapatiënten overlijden. ’Daar wen je nooit aan’

Wanneer is de vaccinatie klaar?

Dat weet niemand. Het is bijvoorbeeld niet bekend hoelang het vaccin beschermt. De overheid hoopt dat in juli de meeste volwassenen in elk geval een eerste keer gevaccineerd zijn.

Lees ook: Wel beide prikken gehad, maar nog geen versoepeling in de zorginstelling: hoe zit dat?

Lees ook: Noodkreet Ernst Kuipers en Diederik Gommers: ’Het lijkt wel alsof ze de noodzaak niet voelen’

© Foto Hollandse Hoogte / AFP

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.