OM eist vrijspraak tegen Otto voor mishandeling

ANP Producties | Bron: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Breda vrijspraak geëist tegen No Surrender-oprichter Klaas Otto. Er is geen bewijs dat hij opdracht zou hebben gegeven voor een mishandeling van een clubgenoot in mei 2016 in Bergen op Zoom.

De mishandeling vond plaats tijdens de begrafenis van een prominent lid van de motorclub in Bergen op Zoom. Op 6 mei zouden vier clubleden een Vlaardinger in een auto hebben gezet en naar een doodlopend bospaadje hebben gereden. Het slachtoffer vertelde dat hij daar zwaar werd mishandeld. Het leverde hem verschillende breuken op en uiteindelijk verloor hij het bewustzijn, zei hij.

Tegen de vier mannen die de mishandeling zouden hebben uitgevoerd werd vorige week vier jaar geëist. Maar over Otto concludeerde de officier van justitie: "Als het bewijs er niet is, is het er niet."

Otto ontkent

Klaas Otto was niet bij de mishandeling aanwezig. De verdenking was dat Otto de opdracht gaf. Dat haalde de politie uit beelden van de begrafenis. Hij zou veel contact hebben gehad met de mishandelaars. Daarnaast kwam een liplezer tot enkele zinnen die kunnen worden uitgelegd als het geven van een opdracht. Maar de officier vond dat uiteindelijk geen bewijs. "Die zinnen kun je ook anders uitleggen. En ik snap ook wel dat je als voormalig generaal allemaal vroegere maten tegenkomt en dat je daar dan mee babbelt."

Otto ontkende dinsdag alles. Hij was een halfjaar eerder uit de club gestapt. "Ik was op familiebezoek, op een begrafenis. Ik heb daar drie mensen van de club gesproken, maar ik had niets meer met de club te maken." Otto beschuldigde de hoofdofficier van justitie en de politie ervan dat ze hem "in het dossier hebben geschreven".

De zaak zou eigenlijk vorige week tegelijk met de medeverdachten worden behandeld. Otto zat echter in Dubai en kon door ziekte niet vliegen. Daarom werd de zitting uitgesteld tot dinsdag.

De uitspraak is op 30 april.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.