Ook 429 jaar na zijn geboorte is wijsgeer Jan Amos Comenius in Naarden nog springlevend. Kranslegging bij Grote Kerk en in Mausoleum

Burgemeester Han ter Heegde en voorzitter Jan Landsaat van het Comenius Museum leggen bloemen bij het beeld van de wijsgeer bij de Grote Kerk in Naarden.
© Foto: studio Kastermans/Alexander Marks
Naarden

Met een beperkt aantal genodigden door corona, maar daarom niet minder indrukwekkend, is zondag in Naarden herdacht dat de Tsjechische filosoof, theoloog, pedagoog en hervormer Jan Amos Comenius (1592-1670) 429 jaar geleden geboren werd. Burgemeester Han ter Heegde en Jan Landsaat voorzitter van het Comenius Museum legden bloemen.

Dat deden ze zowel bij het beeld van Comenius bij de Grote Kerk als in het Comenius Mausoleum aan de Kloosterstraat in Naarden waar hij 350 jaar geleden begraven werd. De laatste veertien jaar van zijn leven woonde Comenius in Nederland.

In het Mausoleum naast het Comenius Museum in Naarden ligt de wijsgeer begraven.
© Foto: STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS

Hij overleed op 15 november 1670 in Amsterdam. Ieder jaar bezoeken nog altijd veel Tsjechen, Slowaken en andere nationaliteiten die geïnteresseerd zijn in zijn gedachtengoed zijn graf in Naarden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.