Baarn wint ook in hoger beroep van baggerbedrijven; Schadeclaim rond baggerdepot in Eempolder opnieuw afgewezen

Het baggerdepot in de Eempolder, april 2013.© archieffoto Caspar Huurdeman

Eric Lorier
Baarn

Baggerbedrijven Geologistiek BV en Schilder hebben op nieuw bot gevangen in hun poging om de gemeente Baarn op te laten draaien voor schadevergoeding rond het baggerdepot in de Eempolder. Dit depot bleek illegaal en moest worden leeggehaald en afgebroken. De baggeraars claimden schade bij de gemeente, maar zijn nu opnieuw in het ongelijk gesteld.

Schilder en Geologistiek hadden weilanden in de Eempolder bij Baarn gehuurd voor de opslag, tussen de Eem en de A1. Ze hadden opdracht gekregen van de provincie Utrecht voor de klus, die ging om het uitdiepen van de rivier de Eem. Met aarden wallen hadden ze een depot aangelegd, de gemeente Baarn had hiervoor een vergunning afgegeven. De bagger zou op het terrein moeten inklinken, zo was het plan. De problemen ontstonden toen bleek dat de baggeropslag te ver van de Eem lag.

De gemeente was betrokken bij het verlenen van de vergunning en de handhaving die leidde tot het ontmantelen van het baggerdepot. Dat gebeurde nadat stichting Behoud De Eemvallei (van Baarnaar Kees Koolmees) naar de rechter was gestapt omdat die vermoedde dat zaken rond de opslag niet klopten. De stichting werd in het gelijk gesteld, waarna dus moest worden gehandhaafd. Geologistiek en Schilder stelden daarop de gemeente aansprakelijk.

De Rechtbank Midden Nederland stelde de baggerbedrijven in 2019 al in het ongelijk. Volgens de rechtbank heeft de gemeente in februari 2013 weliswaar niet goed gereageerd op een melding van Geologistiek en Schilder, maar was er geen sprake van ’onrechtmatig handelen’. De bedrijven gingen in hoger beroep, maar vonden deze maand ook geen gehoor bij het Gerechtshof. De baggerbedrijven kunnen nog in cassatie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.