De linkse agenda is volledig gekaapt door themapartijen, wat rest is een slap aftreksel waar progressief Nederland geen trek meer in heeft | Commentaar

Rens Koldenhof

Wanneer je in 1971 ’Alle dertien goed’, riep had je de hoofdprijs in de voetbalpool gewonnen en kon dus rekenen op een stevig bedrag. De kreet werd overgenomen door de platenindustrie. Phonogram bracht onder de titel ’Alle dertien goed’ een reeks verzamelalbums uit met de hits van nationale en internationale artiesten uit zijn stal.

Wie niet zoveel te makken had kocht deze platen om toch te kunnen genieten van de hits van dat moment. Maar dat schreeuwde je niet van de daken. Want echte fans hadden natuurlijk het singletje van de betrokken artiest in huis, of - nog beter - een complete lp met hun beste werk van dat moment. ’Alle dertien goed’ was op zijn best een slap aftreksel van het echte werk.

De deplorabele positie die de linkse partijen in Nederland nu innemen doet erg aan die truc van de platenindustrie denken. PvdA, GroenLinks en SP zien al jaren kiezers weglekken. Af en toe werd die trend gestopt door een tijdelijke opleving, dankzij een populaire lijsttrekker als Samsom, de jongere Klaver of de aaibare Roemer. Maar de trend sinds het topjaar voor links in 1977 (op een paar zetels na een linkse meerderheid in het parlement), wijst onverbiddelijk naar beneden. De afkalving varieert sindsdien alleen in snelheid, maar is onstuitbaar.

De oorzaak laat zich raden. Maar het lijkt er verdacht veel op dat de leegloop komt doordat de linkse agenda vrijwel geheel is overgenomen door themapartijen. Dat begon met oud-PvdA-denktanker Pim Fortuyn, die het migratieprobleem herkende en erkende als een arbeidersprobleem. Vergelijkbare ontwikkelingen volgden met de duurzaamheidsportefeuille (Partij van de Dieren), de integratie van minderheden (Denk), de onbezorgde oude dag (ouderenpartijen), discriminatie (Bij1) en de Europese solidariteit (Volt).

Traditioneel links houdt zich met al deze problemen bezig, maar nooit exclusief. En dat is voor steeds meer kiezers onvoldoende. Waarom zou je voor ’Alle dertien slap’ gaan, wanneer onverdunde aandacht voor jouw probleem met één rood stipje verkrijgbaar is? Links moet zijn heil niet bij elkaar zoeken, maar gaan praten met alle themapartijen. De toekomst van links is een regenboogcoalitie.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.