Even opfrissen: zo werd er vier jaar geleden gestemd in uw gemeente, en waar komen de kandidaat-Kamerleden dit jaar vandaan?

Maart 2017: een feest barst los bij de VVD, partijleider Mark Rutte is de gevierde man in WTC The Hague na de Tweede Kamerverkiezingen.© ANP

AMSTERDAM

In de loop van de avond een nacht zal blijken welke politieke verschuivingen zich na de Tweede Kamer verkiezingen voordoen in Nederland. Bekijk hieronder de uitslag per gemeente uit 2017, om zo straks een vergelijking te kunnen maken.

Op donderdag 16 maart 2017 – de dag na de Tweede Kamerverkiezingen van dat jaar – kleurt de uitslagenkaart overwegend blauw. In 283 van de 391 gemeenten op het Nederlandse vasteland haalt Rutte's VVD namelijk de meeste stemmen, die samen goed zijn voor 33 zetels.In de zee van VVD-blauw zijn in 2017 kleine eilandjes te zien van andere partijen. Het CDA scoort goed in kleine en middelgrote gemeenten het noorden en oosten van het land.

De PVV wordt in 2017 de grootste in 23 - voornamelijk Limburgse - gemeenten, waaronder Wilders' geboorteplaats Venlo. Maar ook in Almelo, Maastricht en Schiedam wint de PVV.

D66 'verovert' in 2017 studentensteden als Leiden en Delft, GroenLinks verzamelt de meeste stemmen in Amsterdam en Nijmegen. In 2012 werd de PvdA nog de grootste in deze gemeenten, maar de partij behaalt in 2017 een historische nederlaag en krijgt in een geen enkele gemeente de meeste stemmen.

Uit welke gemeenten komen deze verkiezingen kandidaat-Kamerleden?

Maar liefst 304 van de 352 gemeenten leveren dit jaar kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het wordt dan ook flink zoeken in het stemhokje: er staan bijna zestienhonderd kandidaten namens 37 partijen op je stembiljet. Politici uit Noord- en Zuid-Holland zijn oververtegenwoordigd op de lijsten.

Dat blijkt uit een analyse van de kandidatenlijsten door LocalFocus in samenwerking met het ANP.

Het valt op dat Zuid-Holland het zwaarst oververtegenwoordigd is. Ruim 21 procent van de Nederlanders woont in die provincie, terwijl maar liefst 27 procent van de kandidaten voor de Tweede Kamer hier vandaan komen. Er staan naar verhouding ook veel politici uit Noord-Holland op het stembiljet.

Veruit de meeste kandidaten komen uit Amsterdam (149) en Den Haag (106). Rotterdam (87) en Utrecht (41) volgen op enige afstand. Overigens is de man-vrouwverhouding onder Amsterdamse kandidaten wel vrijwel fifty-fifty.

Van de 1.143 kandidaten die uitkomen voor een partij die op dit moment in het voor hen gunstigste geval minimaal één zetel in de peilingen heeft, is ruim 38 procent vrouw. Als ook de kleine partijen worden meegenomen in de vergelijking is dit 37 procent. Dat zijn er minder dan tijdens de laatste Europese verkiezingen, maar een stuk meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De scheve man-vrouwverhouding is ook zichtbaar aan de namen van de kandidaten. De meeste (potentiële) politici heten Peter (22 kandidaten), Henk (18) of Jan (15).

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.