Update exitpoll: D66 boekt grote winst, vier nieuwe partijen in Tweede Kamer, VVD blijft grootste

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag.© ANP

ANP
DEN HAAG

De VVD van minister-president Mark Rutte blijft de grootste partij in de Tweede Kamer met 36 zetels, een winst van 3 zetels. D66 met leider Sigrid Kaag is de nummer twee met 27 zetels, maar liefst 8 meer dan de partij er nu heeft in de Tweede Kamer.

Dat is de uitkomst van de geüpdatete exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. Het onderzoeksbureau hanteert een foutmarge van twee zetels.

Vertrouwen

De verkiezingswinst van D66 legt ’een grote verantwoordelijkheid’ op de partij, reageert Kaag. ,,Ik zie het vertrouwen dat wij als D66 hebben gekregen als een bevestiging dat wij als enige progressieve partij invloed hebben gehad de afgelopen jaren. Met dat vertrouwen gaan we serieus om.’’

Lees ook: De sprong op tafel van Sigrid Kaag: D66 stevent af op historische winst en belangrijke rol in regering

Sigrid Kaag juicht na de eerste resultaten van de exitpoll.© ANP

Overige partijen

Het CDA onder leiding van Wopke Hoekstra verliest 5 zetels en komt op 14. De ChristenUnie levert 1 plek in en komt op 4 zetels. Daarmee zou de huidige regeringscoalitie op een meerderheid van 80 zetels komen.

De linkse partijen krijgen harde klappen. Zowel GroenLinks als de SP heeft nu nog 14 Kamerzetels, beide partijen leveren er daar 6 van in. De PvdA heeft daar onder leiding van Lilianne Ploumen niet van kunnen profiteren. Zij blijft steken op 9 zetels, net zoveel als bij de historisch slechte verkiezingsuitslag in 2017. De Partij voor de Dieren wint wel 1 zetel en komt op 6.

De PVV verliest terrein. De partij van Geert Wilders levert 3 zetels in en komt op 17. Forum voor Democratie wint 5 zetels en komt uit op 8 in deze peiling.

SGP behoudt drie zetels, en Denk komt na verlies van een zetel uit op 2 zetels.

Vier nieuwe partijen

Er lijken vier nieuwe partijen bij te komen in de Tweede Kamer. Volgens de exitpoll krijgt de pro-Europese partij Volt 3 zetels, het rechtse JA21 3, Bij1 van Sylvana Simons 1, en de BoerBurgerBeweging 1.

,,Het lijkt erop dat Volt voor het eerst in een nationaal parlement komt en hopelijk is dat een startschot voor Volt in andere landen’’, zei een triomfantelijke Laurens Dassen (Volt) na de eerste uitslag. De partij is ook in andere Europese landen actief, en heeft een zetel in het Europees Parlement. ,,Het is hoe dan ook geweldig dat onze Europa-agenda bij kiezers is aangekomen’’, aldus Dassen.

Lees ook: Vreugde bij het online feestje van Volt: ’Het is sowieso gelukt! Volt komt in de Kamer’

Volt-lijsttrekker Laurens Dassen (r) en Nilüfer Gündogan reageren op de goede uitslag.© ANP

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.