Bij1 met Sylvana Simons de Kamer in: ’We hebben een hele grote opdracht’

Mirjam van der Puijl
Rotterdam

Ingetogen blijdschap bij BIJ1 als de laatste peiling binnenkomt: één zetel. Dat betekent dat lijsttrekker Sylvana Simons de Kamer in gaat.

‘Emotioneel geknakt’, is Daryll Ricardo Landbrug, kandidaat van BIJ1, als hij aan tafel aanschuift bij de verkiezingsavond in Rotterdam. Het was geen makkelijke campagne. „Als je al in de kamer hebt gezeten krijg je subsidie, dingen zijn geregeld. Wij hebben alles zelf moeten doen. Het is kapot zwaar. “ Maar ook: „Ik heb vandaag zoveel steunberichten gekregen vandaag, zo mooi.”

Warmte speelt de boventoon bij deze uitslagavond. De toon van de kandidaten, die een voor een hun zegje komen doen, is ernstig - filosofisch haast. De presentator bedankt elk van hen afzonderlijk. „Wees trots op wat je hebt gedaan.”

Als rond negenen de aankondiging van de eerste exit poll binnenkomt, klinkt op de achtergrond een gedempt: “Yes!” Peilingbureau Ipsos geeft BIJ1 een zetel: Sylvana Simons gaat de Kamer in.

„Heel, heel emotioneel zit ik hier”

Maar er is amper tijd voor blijdschap. Meteen is het weer door naar het inhoudelijke gesprek, met een kijkersvraag die de gespreksleider voorleest. “Waar gaan jullie beginnen in de kamer? Groetjes, met een hartje.”

Dan schuift eindelijk Simons zelf aan. „Heel, heel emotioneel zit ik hier”, zegt ze. Ze noemt de voorlopige uitslag ’verbijsterend’ en een beloning voor ’afbraakbeleid’ van de VVD. Aan de andere kant: „Op links is er ruimte voor nieuwe politiek. Laten we hopen dat deze ene zetel er meer worden.Ook om de linkse oppositie eraan te herinneren wat linkse waarden ook alweer zijn. Medemenselijkheid, humaniteit, eerlijk delen. We hebben een hele grote opdracht. Ik ben er niet bang voor. We kunnen het aan. Maar het zal wel heel hard werken worden.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.