Naarderbos krijgt geluidsscherm bij snelweg A1; Nog geen besluit over combinatie met zonnepanelen

Het gedeelte van de A1 bij Naarden waar een geluidsscherm en stiller asfalt moet komen.© Kaart Rijkswaterstaat

Simone Stevens
Naarden

Er komt een geluidsscherm langs de A1 ter hoogte van woonwijk het Naarderbos. Ook komt er op dit deel van de snelweg stil asfalt. Dat blijkt uit het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) van Rijkswaterstaat.

Met het MJPG moet geluidhinder van rijkswegen bij woningen worden verminderd. De maatregelen binnen de gemeente Gooise Meren vallen onder saneringsplan 3 en betreffen in totaal 729 woningen in de provincie Noord-Holland.

Vijf jaar

Het is de bedoeling dat langs de A1 bij het Naarderbos een geluidsscherm komt over een lengte van 850 meter. Over een iets langer stuk wordt - in de periode 2026-2031 - stil asfalt aangelegd. Het scherm wordt uiterlijk vijf jaar na het onherroepelijk worden van het saneringsplan (begin 2027) gerealiseerd. Rijkswaterstaat kan in dit stadium nog niet aangeven hoeveel kosten ermee zijn gemoeid.

Kansrijk

De gemeente Gooise Meren zet nog steeds in op de komst van een zonnegeluidswal, een initiatief dat afkomstig is van bewoners van het Naarderbos. Dat zou dan in de plaats moeten komen van het geplande stille asfalt en het geluidsscherm. „Dat vinden wij nog steeds een haalbaar en kansrijk initiatief”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Een win-winsituatie: minder geluid en het levert energie op.”

Of zo’n zonnegeluidswal er inderdaad komt, moet in de loop van dit jaar duidelijk worden. „Dat moet zich nog verder uitkristalliseren tussen de gemeente en Rijkswaterstaat”, aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.