Partij van Willem Engel wil verkiezingen stilleggen om ’fraude’ Kiesraad

Lijst30 op campagne in Leiden.© Hielco Kuipers

Mike Verweij en Steven Kooijman
Haarlem

Door fraude van de Kiesraad kan Lijst30, met Viruswaardheid-voorman Willem Engel als nummer twee, niet meedoen in de kieskringen Haarlem, Den Haag en Lelystad. Dat stelt Engel. Hij heeft bij de politie in Den Haag aangifte gedaan tegen de Kiesraad en wil dat de verkiezingen worden stilgelegd.

Namens de partij kregen kandidaten Melissa de Ruijter uit Wognum en Wilko Huiden afgelopen vrijdag inzage in de afhandeling van de ondersteuningsverklaringen door de Kiesraad.

Volgens partijbestuurder Mordechai Krispijn ontdekte het duo dat verklaringen voor de nieuwe partij voor de kieskring Haarlem, waar ook het Gooi onder valt, op de stapel van een andere partij lagen. ,,In onze stapel zaten bovendien verklaringen voor de partij van Joost Eerdmans (JA21, red.). Wát een chaos.’’

Verdwenen

Steunverklaringen voor de kieskring Lelystad zouden ’zonder opgaaf van redenen’ zijn afgekeurd. Voor de regio Den Haag vist Lijst30 achter het net omdat de benodigde extra verklaringen om aan het minimum van dertig te komen verdwenen zouden zijn.

Krispijn: ,,Mogelijk met opzet. Er zijn allerlei signalen dat ze Willem Engel, die in de media wordt weggezet als terrorist, niet mee willen laten doen.’’

Engel ziet een complot, zegt hij. Volgens hem zijn D66-vriendjes van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op cruciale posten neergezet. ,,Het heeft alle schijn van een groots opgezette operatie. Nu stort het kaartenhuis in elkaar. We hebben harde aanwijzingen voor verkiezingsfraude, of in elk geval de mogelijkheid dat er fraude kan worden gepleegd.’’

Te laat

Een woordvoerster van de Kiesraad meldt dat Lijst30 te laat is met controleren en protesteren. ,,Er staan geen rechtsmiddelen meer open.’’ Engel en consorten startten vorige maand halsoverkop een nieuwe partij, na ruzie binnen Vrij en Sociaal Nederland (VSN). Pogingen om mee te liften met VSN strandden bij de Raad van State.

Feitelijk gaat het om één vereniging (VSN), met twee lijsten, nuanceert Willem Engel. Dat klopt niet, reageert Norbert Klein, de nummer acht op de lijst van VSN. Hij wijst erop dat VSN vorige week een kort geding won tegen Engel en consorten over het ’illegale gebruik van de merknaam en bijbehorende rechten’. VSN royeerde Engel, Krispijn en Lijst30-lijsttrekker Anna Zeven. Het drietal is er volgens de ’humanistische, op de mens gerichte burgerpartij’ voor verantwoordelijk dat VSN slechts in zes van de twintig kiesdistricten meedoet.

De politie laat desgevraagd weten dat de aangifte van Engel inmiddels is doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie in Den Haag. Dat kan nog niet inhoudelijk reageren, meldt een woordvoerder.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.