Nieuwe partij NL Beter zet vol in op sport en bewegen: ’Alleen benoemen zet geen zoden aan de dijk’

Maurice Leeser.  foto pr

Maurice Leeser. foto pr© foto pr

Robert Berkeley
Utrecht

’Kies gezond’, is het motto van NLBeter, eind 2019 opgericht. Vorig jaar sloot Maurice Leeser (51) aan, een gezondheidswetenschapper en sporteconoom. ,,Sport en bewegen moet je via een wet borgen.’’

Hij was in het verleden werkzaam voor de directie sport van het ministerie van VWS, de Dopingautoriteit, Gehandicaptensport Nederland en hij was directeur van het Watersportverbond en de Roeibond. Momenteel geeft Maurice Leeser leiding aan Sportbedrijf Lelystad en is hij adviseur van de Nederlandse Sportraad.

Uw partij komt als winnaar uit de bus bij ons onderzoek naar aandacht voor sport in de verkiezingsprogramma’s. Gefeliciteerd!

„’Kies gezond’ is niet voor niets ons motto. NLBeter is ontstaan omdat we nergens bij een bestaande partij met ons verhaal terecht konden. De oorsprong is vanuit de frustratiehoek: mensen met verstand van zaken geven signalen en komen met manifesten op het gebied van gezondheid, maar er wordt te weinig naar geluisterd door de beroepspolitici. Meerdere partijen benoemen sport en bewegen wel in hun programma, zeggen dat het belangrijk is, maar de invulling van het beleid ontbreekt. Het is willekeurig, onsamenhangend en zet geen zoden aan de dijk. Er worden maatregelen genoemd die inefficiënt zijn, ze blijven schieten met losse flodders.”

Waarom is sport zo’n belangrijk thema?

„Er zijn ongelofelijk veel uitdagingen in de maatschappij op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Zo’n vijftig procent van de samenleving voldoet niet aan de norm wat betreft de tijd die besteed wordt aan sport en bewegen. Die groep moet in beweging komen en dat gaat niet vanzelf. De aandacht gaat nu vooral uit naar nazorg, maar er zijn ’vermijdbare ziektes’ die je aan de voorkant kunt tegengaan, zoals overgewicht, eenzaamheid of uitsluiting van de samenleving. Sporten kan daarin een grote rol spelen. Investeren in preventie, maar dan moet je wel sport en bewegen zien als publieke voorziening en via een wet borgen. Dat is nu nog niet het geval.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Heel Nederland moet in beweging komen, vindt de politieke partij NLBeter.

Heel Nederland moet in beweging komen, vindt de politieke partij NLBeter.© Foto Getty Images

Vandaar het voorstel voor de sportwet. Maar kan een kleine partij zoiets voor elkaar krijgen?

„Dat is lastig. Eerst in de Kamer zien te komen; het wordt spannend of we een zetel kunnen gaan bemachtigen. Sowieso is het als kleine partij lastig om in campagnetijd, met alle huidige beperkingen, zichtbaar te worden. Zeker met zoveel partijen. We hebben ook niet de illusie dat we vanuit het niets in één keer heel groot worden, zoals bijvoorbeeld een Forum voor Democratie, daarvoor is ons verhaal veel te inhoudelijk en te weinig opportunistisch. Het zou fantastisch zijn als we in de Kamer weten te komen en we zullen dit thema blijven agenderen.”

U staat twaalfde op de lijst, de kans dat u een zetel verovert lijkt nihil.

„Dat klopt. Ik ben ook geen beroepspoliticus, maar een gezondheidswetenschapper. Ik heb nooit bedacht dat ik de politiek in zou gaan. Toch loop ik er niet voor weg. Er zijn grote zorgen op het gebied van gezondheid en voor mij geldt net als voor de andere professionals op de lijst van NL Beter: ’put your money where your mouth is’. Niet van de zijkant blijven roepen, maar actief met ons verhaal aan de slag.”

Lees ook: Er bestaan grote zorgen over de volksgezondheid, maar tóch is sport voor de meeste politieke partijen niet belangrijk tijdens de verkiezingen

Meer nieuws uit Sport