KNBSB schrapt bekertoernooi en kiest toch voor competitie

De hoofdklasse honkbal gaat toch eind april van start.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Theo Plasschaert
Nieuwegein

De KNBSB heeft de start van de hoofdklasse honkbal, in overleg met de clubs, voor de derde keer gewijzigd.

Van 29 mei gaat men weer terug naar donderdag 29 april. Vanaf deze datum zullen in de oorspronkelijke opzet weer drie duels per week worden verspeeld, gevolgd door play-offs en Holland Series.

Het plan om in de maand mei een korte bekercompetitie te spelen met als prijs een ticket voor een Europacup toernooi is daarmee van tafel. Vijf van de acht hoofdklasse teams hadden zich hiervoor ingeschreven.

Groot knelpunt vormde het spelen van bekerwedstrijden op donderdagavonden, vermoedelijk met een nog steeds gesloten kantine, zonder publiek en verplicht preventief testen waardoor spelers nog vroeger dan gebruikelijk vanaf hun werk of studie op het veld aanwezig zouden moeten zijn. De overige drie teams zouden slechts oefenduels kunnen spelen in die periode. Met de nieuwe startdatum van 29 april honoreert de bond de wens van alle clubs, spelers en coaches om zo snel mogelijk te starten met spelen in competitieverband. Om het knelpunt van spelen op donderdagavonden in deze fase te verkleinen, stelt de bond per team nog eens vijftig extra gratis sneltesten beschikbaar. Die mogen ook 24 uur voor aanvang van de wedstrijd worden afgenomen Dit is een verruiming van de bestaande protocollen.

De KNBSB stelt daarnaast alles in het werk om de clubs direct financieel tegemoet te komen als de exploitatie van honkbal tv, met live streaming van de duels in de hoofdklasse, positief is.

Meer nieuws uit Sport