Honkballers van HCAW beginnen het seizoen eind april met bekerwedstrijden

De honkballers van HCAW mogen inmiddels weer trainen en kunnen vanaf 1 april ook weer oefenwedstrijden gaan spelen.© Archieffoto

Theo Plasschaert
Nieuwegein

De reguliere competitie in de hoofdklasse honkbal begint niet eerder dan eind mei. De eerder vastgestelde datum van 29 april blijkt niet haalbaar.

Vier van de acht clubs op het hoogste niveau wilden eind april nog niet starten. Een andere club wilde niet meer op donderdagavond spelen. Slechts drie clubs stonden ervoor open te beginnen met de drie reguliere wedstrijden per week.

,,Wij vinden dat de hoofdklasse grote relevantie heeft en weten dat iedereen graag wil spelen’’, aldus bondsdirecteur Stefaan Eskes. ,,Maar onder deze omstandigheden hebben clubs zo hun eigen voorkeuren. Vijf van de acht clubs willen naar twee wedstrijddagen per week en niet meer doordeweeks. Zo zijn we in overleg uitgekomen op eind mei. We gaan dan de reglementair eerder vastgestelde drie duels spelen in een halve competitie op twee dagen in de week. Dat lukt door op zaterdagen een ’double-header’ te spelen van twee keer zeven innings en op zondag een enkele wedstrijd van negen innings.’’

Aansluitend worden traditiegetrouw play-offs en Holland Series ingepland. Nieuw is dat er vanaf 29 april wel een korte bekercompetitie gespeeld wordt op basis van vrije inschrijving. De winnaar verdient een ticket voor een Europacup-toernooi in 2022. Het Bussumse HCAW is een van de ploegen die zich hiervoor al hebben ingeschreven. Het oefenprogramma wordt beperkt tot vier weekenden. Clubs die meedoen aan de bekercompetitie kunnen oefenen vanaf 1 april, de andere teams mogen dat vanaf 29 april.

Volgens de geldende overheidsmaatregelen blijft preventief testen ook tijdens trainingen voorlopig vereist. Om de clubs financieel enigszins tegemoet te komen krijgt elke hoofdklasser honderdvijftig sneltesten. Daarna komen ze voor een aangepast tarief voor rekening van de clubs zelf.

Meer nieuws uit Sport Regionaal