Mogelijk nieuw complot om parlement VS binnen te dringen

De Amerikaanse Capitool-politie heeft aanwijzingen dat een militie mogelijk van plan is donderdag het parlement in Washington binnen te dringen. De dienst zegt voorbereid te zijn op alle mogelijke dreigingen tegen het Amerikaanse Congres en de leden van het parlement. Het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het parlement, besloot de vergadering van donderdag te schrappen na de waarschuwing, bericht de Washington Post.

Het Capitool werd op 6 januari bestormd door aanhangers van toenmalig president Donald Trump. Circa achthonderd mensen drongen toen het parlementsgebouw in Washington binnen, waarbij vijf doden vielen.

De Capitool-politie kreeg het verwijt te laat in actie te zijn gekomen en slecht te zijn voorbereid. Na de bestorming werden tal van veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder een hek en extra personeel.

De dienst zegt in een verklaring samen te werken met de hoofdstedelijke politie en de FBI om welke dreiging dan ook te stoppen. De informatie over de dreiging van de militie wordt serieus genomen. Details kunnen vanwege de "gevoelige aard" niet worden gegeven.

In de VS zijn inmiddels ruim 270 personen aangeklaagd in verband met de aanval op het parlementsgebouw.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.