FVD-bijeenkomst Nijmegen vroegtijdig beëindigd op verzoek Bruls

ANP Producties | Bron: ANP

Een bijeenkomst van Forum voor Democratie (FVD) in Nijmegen is zondag op verzoek van burgemeester Hubert Bruls vroegtijdig beëindigd omdat er meer mensen op af kwamen dan van tevoren was ingeschat. In de aanvraag voor de bijeenkomst werd uitgegaan van ongeveer tweehonderd mensen, maar het werd drukker. Daarop heeft burgemeester Bruls gevraagd de bijeenkomst te beëindigen, wat de organisatie heeft gedaan, meldt een woordvoerder van de burgemeester.

Bruls laat in een verklaring weten dat FVD en demonstranten zich grotendeels aan de afspraken hebben gehouden. "Toen het te druk werd, hebben zij op mijn verzoek vroegtijdig een eind gemaakt aan de manifestatie." In een tweet van 12.15 uur bedankt FVD-voorman Thierry Baudet Nijmegen. "Ongelooflijk hoeveel enthousiaste mensen", aldus Baudet in de tweet, waarin hij aangaf op dat moment op weg te zijn naar andere plaatsen.

De politie deelde verschillende bekeuringen uit. Die waren voor een nog onbekend aantal mensen die tijdens de bijeenkomst folders uitdeelden zonder daarbij 1,5 meter afstand te houden. Flyeren mag volgens de politie binnen de coronaregels alleen als de folders niet van de ene hand in de andere worden gestopt. Verder werden twee mannen opgepakt voor opruiing.

Tientallen tegendemonstranten

De bijeenkomst vond plaats op het Kelfkensbos in Nijmegen. In de stad verzamelden zich ook tientallen tegendemonstranten. Een grote politiemacht hield beide groepen ver uit elkaar. Een groep tegendemonstranten die vanaf een dak de toespraak van FVD-voorman Thierry Baudet verstoorde met sirenes en trommels, werd door agenten naar beneden gehaald. De demonstranten tegen racisme en fascisme mochten op een ander, door de politie omsingeld plein in het centrum van Nijmegen bijeen komen. "De politie heeft kunnen voorkomen dat de manifestatie verstoord zou worden door een onaangekondigde tegendemonstratie", aldus Bruls daarover.

De politie onderzoekt of FVD coronaregels heeft overtreden tijdens een eerdere bijeenkomst in Urk. In Nijmegen hielden aanhangers van de partij zich wel aan de 1,5 meter afstand. Niemand droeg een mondkapje. Er waren ook geen fotosessies met voorman Baudet.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.