Premium

Over de gevolgen van de coronacrisis waren heel veel voorspellingen. Van de meeste is niets terechtgekomen | column René Diekstra

Er is over de gevolgen van de coronacrisis inmiddels een hele optocht aan voorspellingen aan ons voorbijgetrokken. Een selectie. Door corona zou de gezondheidszorg in elkaar storten, artsen steeds vaker over leven en dood beslissen door voor jong en tegen dor hout te kiezen, zouden volksopstanden tegen de vrijheidsbeperkende maatregelen de samenleving ontregelen, kinderen niet meer reparabele onderwijsachterstanden oplopen, huiselijk geweld dramatisch toenemen en het aantal echtscheidingen door het dak gaan.

Hoewel er voor geen van deze voorspellingen hard bewijs is, met misschien een ’lichte’ uitzondering voor huiselijk geweld, hangen ze nog steeds als donderwolken boven ons gemoed en samenleving. Zoals we afgelopen week met het gedoe rondom de avondklok hebben ervaren. Dat heeft alles te maken met de psychologische kenmerken van een crisis. Eenvoudig gezegd is crisis een toestand waarin je niet meer op de gebruikelijke manieren belangrijke levensdoelen, zoals gezondheid, kunt bereiken, terwijl nieuwe manieren (nog) niet beschikbaar zijn of onzeker is hoe effectief die zullen zijn.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.