Start van hoofdklasse honkbal met drie weken uitgesteld

De honkbalcompetitie begint later dan gepland.© Archieffoto United Photos/Rob van Wieringen

Theo Plasschaert
Nieuwegein

De KNBSB heeft besloten de start van de honkbalcompetitie in de hoofdklasse uit te stellen van 8 naar 29 april.

De clubs hebben bij de bond aangegeven een trainingsperiode van acht weken noodzakelijk te vinden om met name blessures bij pitchers te voorkomen. De voorbereidingen zijn op dit moment zeer beperkt mogelijk. Binnen mag niet getraind worden en buiten kunnen slechts in tweetallen oefeningen gedaan worden.

Voor DSS/ Kinheim is er ook het lastige feit dat het hoofdveld van het Pim Mulier stadion onbespeelbaar is. Het veld is grondig opgeknapt en er is nieuwe drainage aangelegd, maar het wachten is nu op een gunstige periode waarin graszoden gelegd kunnen worden, die daarna moeten hechten.

Dit seizoen krijgt de bond met een nieuwe maatregel te maken. De sporters in de hoofdklasse honkbal moeten twee keer per week getest worden op corona. ,,We gaan ervan uit dat dit de komende maanden nog wel vereist zal zijn. We hebben helaas geen aanwijzingen wanneer daar een eind aan zal komen. In de hoofdklasse zal er derhalve op donderdagavonden en zaterdagmiddagen vóór de wedstrijden een sneltest worden uitgevoerd. Wij hebben als bond een flinke partij ingekocht en zullen de clubs daarvan een klein deel vergoeden. Maar het grootste deel is voor rekening van de clubs”, zegt algemeen directeur Stefaan Eskes.

Jörgen Balk, bestuurslid bij Kinheim, weet dat dit voor een heel seizoen zomaar om duizenden euro’s gaat. ,,Lastig in een tijd dat er voorlopig helemaal geen inkomsten zijn uit de kantine. Kinheim worstelt ook met de vraag of het ethisch is om te starten met sporten terwijl de coronapandemie nog voortgaat. Op 1 maart komen alle clubs weer bij elkaar en bespreken we wat mogelijk is.’’

De bond heeft meerdere scenario’s uitgewerkt zegt Eskes. ,,We hebben 6 à 7 scenario’s ontwikkeld. Met en zonder play-offs en Holland series, met en zonder promotie /degradatie. We moeten ook voldoende ruimte inpassen voor een aantal ook nog onzekere evenementen van het Nederlands team zoals het OKT (nog steeds op de agenda voor 17 tot en met 20 juni in Taiwan), de Olympische Spelen eind juli, het EK in september in Italië en de Europacupduels van Neptunus en Amsterdam.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal