Tadic is trots op Ajax en snapt niet waarom Brobbey vertrekt

Dusan Tadic viert zijn goal tegen Lille.
© EPA
LILLE

Met een grote glimlach wandelde Dusan Tadic donderdagavond na de uitzege van Ajax op Lille (1-2) door de catacomben van Stade Pierre-Mauroy. "Als je op zo'n manier wint bij de koploper van Frankrijk, dan mag je denk ik wel tevreden zijn", zei de aanvoerder. "Het was dik en dik verdiend, maar het werd wel heel spannend."

De koploper van de Eredivisie was sterker dan de lijstaanvoerder van Frankrijk in het eerste onderlinge duel van de zestiende finales van de Europa League. Wie had dat gedacht na de eclatante zege van Paris Saint-Germain, de huidige nummer 2 van de Ligue 1, van dinsdag bij FC Barcelona (1-4)?

Lees ook: Het venijn zit in de staart. Ajax buigt in laatste minuten achterstand om in zege op Lille

Ajax was 64 procent van de wedstrijd in balbezit en Maarten Stekelenburg verliet het speelveld zonder ook maar een redding te hebben verricht. Hij was in de 73e minuut wel kansloos toen Nicolás Tagliafico met een veel te zachte terugspeelbal Timothy Weah een bijna niet te missen kans bood (1-0).

"Maar Nico is onze 'warrior'", lachte Tadic. "Hij is een van onze belangrijkste spelers. Hij geeft nooit op en hij forceert toch weer een strafschop. Natuurlijk was ik even bang toen de scheidsrechter naar de kant ging om dat moment nog eens goed te bekijken. Maar die Sanches duwt toch? Zacht, maar hij duwt Nico wel."

Tadic moest lang wachten voordat hij de penalty uiteindelijk mocht nemen. Hij sloeg een kruisje, nam een korte aanloop en stuurde de Franse doelman Mike Maignan naar de verkeerde hoek (1-1). "Op zulke momenten moet ik mijn verantwoordelijkheid nemen", zei de aanvoerder die nog geen drie minuten na zijn treffer invaller Brian Brobbey de 1-2 ziet maken. "Prachtig", zei Tadic over de treffer van de 19-jarige aanvaller die Ajax aan het einde van het seizoen transfervrij gaat verlaten. "Maar ik snap niet waarom hij vertrekt."

Jong

"Beter dan bij Ajax kan je het als talent niet hebben", vervolgde Tadic. "Nergens in de hele wereld. Kijk naar Frenkie, Donny, Matthijs de Ligt en ook Sergiño Dest. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Neem Ryan Gravenberch nu weer en k ijk hoe Rensch en Timber hier net tegen Lille speelden. Ze zijn nog zo jong maar krijgen een kans en pakken die. Als jonge jongen wil je toch eerst een paar jaar bij Ajax spelen. Daar leer je echt zoveel. En dan kan je altijd nog een keer weg, op een moment dat je er echt klaar voor bent."

"Laten we nu niet de fout maken door te denken dat we er al zijn", zei Tadic, die ook weet dat Lille eerder dit seizoen de uitwedstrijd bij AC Milan met 0-3 won. "Ik denk dat we het volgende week in Amsterdam nog heel moeilijk met Lille krijgen. Ze staan niet voor niets bovenaan in Frankrijk. Maar we hebben nu ook zo'n mooie uitgangspositie voor de kwartfinale. Die mogen we nooit meer verspelen."

Trotse trainer

Erik ten Hag was een trotse trainer na afloop van de uitzege van Ajax op Lille. "In onze kleedkamer zit zoveel vechtlust", stelde hij. "De jongens geven nooit op. Dat hebben ze al zo vaak bewezen. En nu dus ook weer."

"Het is zo mooi dat Nico in de 87e minuut die strafschop versiert die Tadic benut. Ik was al tevreden met een uitslag van 1-1, maar dan scoort Brobbey ook nog. We zijn er nog niet en zullen komende week weer zo goed moeten spelen. Maar dit is natuurlijk een geweldig resultaat met het oog op de achtste finale."

Ten Hag wilde Brobbey al bij een gelijke stand brengen. "0-0 is niet zo'n goede uitslag en ik wilde heel graag winnen", zei hij. "Wij waren in mijn ogen de betere ploeg. En dat is knap als je tegen de koploper van Frankrijk speelt. We hebben eigenlijk geen kans weggegeven, behalve dat doelpunt. Dat was de enige onachtzaamheid aan onze kant. Dat is toch knap als je een uitwedstrijd tegen de koploper van Frankrijk speelt."

De trainer van Ajax zegt bijna wekelijks dat hij veel meer dan elf basisspelers heeft. "Maar dat heeft iedereen nu wel gezien", aldus de coach die in het noorden van Frankrijk geen beroep kon doen op Sébastien Haller, André Onana, Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui. "Maar alle vervangers hebben het goed gedaan", zei Ten Hag, die erkende dat het steeds lastiger wordt om Lisandro Martínez te passeren. "We spelen veel wedstrijden en moeten steeds keuzes maken. Maar hij was fantastisch."

"Maar ik ben ook heel blij dat een jongen als Neres er weer aankomt", aldus Ten Hag. "Hij is er nog niet maar ik zag wel weer af en toe de glimpen van de Neres van voor zijn blessures. Idrissi komt er ook aan. We hebben hier hard voor gewerkt, maar ik denk dat we er met Ajax heel goed voor staan."

Meer nieuws uit Ajax