De economische crisis dendert als een trein op ons af | Commentaar

De presentatie van het deltaplan voor het onderwijs, woensdag.
© Foto ANP

Het kabinet trekt steeds maar weer de portemonnee om de gevolgen van de coronacrisis te compenseren: woensdag 8,5 miljard euro voor studenten en onderwijs, vorige maand 7,6 miljard extra voor bedrijven. De laatste weken zijn deze astronomisch hoge bedragen opgeteld bij de miljarden die al uitgegeven waren.

De tijd dat er in Den Haag over miljoenen werd gepraat, is voorbij. Miljarden zijn de nieuwe rekeneenheid. Zo werd er dertien miljard euro neergeteld in 2020 om salarissen door te betalen van mensen die niet kunnen werken vanwege de maatregelen.

Lees ook: Miljardeninjectie onderwijs, halvering collegegeld voor alle studenten

Je hoeft geen economie te hebben gestudeerd om de volgende economische crisis te voorspellen. De gepeperde rekening van de coronacrisis betalen we met z’n allen. De staatsschuld stijgt hard. De crisis dendert als een trein op ons af.

Een groot deel van de economie ligt op z’n gat. Ja, supermarkten en webwinkels harken geld binnen, maar de meeste ondernemers barsten in huilen uit wanneer ze hun saldo opvragen. De spaarrekening van de gemiddelde Nederlander is dikker dan ooit. Dat geld staat stof te vangen, want waar kun je het nog aan uitgeven?

Het kabinet steunt onderwijs, zorg, cultuur en ondernemers, en dat is maar goed ook. Het dal zou nog veel dieper zijn als de overheid de klappen niet zou opvangen. Hoeveel winkelmedewerkers, horecabazen, kappers en piloten zouden er nu werkloos zijn zonder de regelingen voor bedrijven en ZZP’ers? De uitkeringen kosten in dat geval al snel meer dan het huidige steunpakket. Om nog maar te zwijgen over het leed van zoveel faillissementen.

Bovendien zorgt de financiële steun ervoor dat de bedrijvigheid niet kapot gaat, maar alleen op pauze staat. Lockdown afgelopen? Dan veert de economie weer op. Natuurlijk, de schade is en blijft groot. Maar cafébezoekers kunnen straks wel aanschuiven in hun stamkroeg en de plaatselijke boekhandel kan zo weer open.

De overheid helpt de economie nu. Laten wij als consumenten dat straks ook doen. De crisis die als een trein op ons af dendert, brengt ons dan naar een leuke stad waar we al ons gespaarde geld over de balk kunnen smijten in musea, restaurants en winkels.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.