IJsclubs in Plassengebied staan voor een dilemma. Kunnen we open? Hoe gaan we open? Willen we wel open?

De baan van de IJsclub Nederhorst den Berg is nog gesloten.
Loosdrecht,Ankeveen

Nu de schaatskoorts in deze coronatijd hoog oploopt, staan ijsclubs in het Plassengebied voor een dilemma. Kunnen ze open? Hoe en wanneer gaan ze dan open? Maar ook: wíllen ze wel open?

Kortenhoef

Het bestuur van de Kortenhoefse ijsclub ’Ons Genoegen’ heeft die knoop al doorgehakt. ’Onze ijsbaan zal helaas gesloten blijven, omdat ook wij ons moeten houden aan de RIVM-regels’, luidt het besluit. ’Het is nu verstandig om zoveel mogelijk thuis te blijven. Bovendien is het niet haalbaar om in ons gebied duizenden schaatsers op anderhalve meter uit elkaar te houden.’ Het bestuur hoopt iedereen na de ’corona-perikelen’ weer op de schaatsbaan aan de Kortenhoefsedijk te ontmoeten.

Ankeveen

Hun collega’s in Ankeveen waarschuwen op hun beurt schaatsliefhebbers om niet naar het populaire Plassendorp te komen. ’Kom niet naar Ankeveen’, roept het bestuur op. ’De parkeerplaatsen in de weilanden zijn gesloten, door een ijslaag met sneeuw zijn ze onbruikbaar. Ook het ijs in de polder is nog erg gevaarlijk.’

De baan van de Ankeveense IJsclub.

Loosdrecht

Ook de Loosdrechtse ijsclubs waarschuwen voor ’levensgevaarlijk’ ijs. De IJsclub De Loosdrechtse Plassen meldt dat ijs nog niet geschikt is om verantwoord een baan uit te zetten. ’Schaatsen is nog steeds levensgevaarlijk! Het ijs is nog niet betrouwbaar!’. De club raadt schaatsers aan te wachten met afreizen naar Loosdrecht tot zij een baan heeft uit kunnen zetten. Voor nieuws daarover wordt verwezen naar de Facebook-pagina van de club.

IJsclub De Vijfde Plas heeft een gelijkluidende boodschap. Vrijdagochtend im elf uur was het ijs op de Vijfde Plas circa acht centimeter dik en bedekt met een laagje sneeuw, waardoor scheuren en richels slecht zichtbaar zijn. Dit leidt volgens de club tot diverse valpartijen bij de schaatsers die zich op het ijs begeven. De ijsclub vindt dat er pas vanaf 10 centimeter veilig geschaatst kan worden.

Goed nieuws

IJsclub Loosdrecht heeft goed nieuws voor de leden: ijsbaan De Lange Akker aan de Nieuw Loosdrechtsedijk gaat zaterdag open. In verband met corona komen er tijdsblokken van twee uur. De club laat maximaal 350 leden per blok op de baan. ’Geen toeschouwers, alleen schaatsers.’ En: ’Er is een Koek & Zopie afhaalpunt, geen zitplaatsen, neem contant geld mee!’

Nederhorst den Berg

De baan van IJsclub Nederhorst den Berg is nog niet open.

’Onze ijsmeesters bekijken dagelijks de ijsvloer/dikte en wij hopen binnenkort open te kunnen’, meldt het bestuur. Lid worden kan nog via de website. Ook niet-leden zijn welkom, maar die moeten de entree contactloos betalen. Verder komt er in verband met corona geen koek en zopie en kan er geen gebruik gemaakt worden van kleedkamer en/of sanitaire ruimtes.

Breukelen

Ook de IJsclub Breukelen heeft goed nieuws voor de leden. De baan gaat zaterdagochtend open, mled het bestuur. ’Alles nog steeds ondervoorbehoud omdat het ijs niet superhard wilt aangroeien. We dienen te werken volgens de richtlijnen van de KNSB en gemeente Stichtse Vecht. Dat betekent concreet dat we gaan werken met tijdsloten, een reserveringssysteem, en een gezondheidscheck.’ Per tijdslot mogen er honderd schaatsers de baan op. Lid worden van de club kan nog steeds.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.