Elfstedenkoorts in Eembrugge; Exact 25 jaar geleden werd de Ocrietmarathon verreden op de Eem en kon je zelfs met de auto het ijs op [video]

© screenshot

Eric Lorier
Eembrugge

De schaatskoorts loopt hoog op dezer dagen, en dat was op een week na exact 25 jaar geleden niet anders. Op 4 februari 1996 was Eembrugge zelfs compleet in de ban van de Ocrietmarathon. Met dweilorkest, start en finish bij de jachthaven en afterparty in de roemruchte Harrie’s Bar. Elfstedenkoorts op de Eem dus.

Sietske van der Hout en Jan van den Berg maakten er een mooi gefilmd verslag van, te zien op Youtube. ’Beelden uit de ijstijd, toen de Eem nog dichtvroor’, schrijven ze zelf bij hun film met ruim 26 minuten vol leuke sfeerbeelden. En inderdaad: we vinden het nu stevig vriezen maar een schaatstocht op de Eem is bij lange na nog niet in beeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is een film die de sfeer van die tijd goed weergeeft, vinden de makers. ’Ouderwetse ijspret met koek en zopie, met een schot hagel als startschot (verricht door Harry Vriezen), met de ’afterparty’ in Harrie’s bar. Met een hoop bekende Eemnessers- jeugd en volwassenen - die nu inmiddels zo’n 24 jaar ouder zijn, ook met een anderen die er helaas niet meer zijn. Een klein document, een mooie herinnering aan een bijzondere tijd.’

(Tekst gaat door onder de foto)

© screenshot

Op de beelden zien we onder anderen de bekende Eembrugger Eddy van IJken achter de organisatietafel. Het ijs op de Eem was een kwart eeuw geleden zelfs dik genoeg om met de auto op te rijden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.