Lustrum-herdenking Februaristaking Hilversum online vanwege corona

De herdenking in 2019, toen grote groepen nog bij elkaar mochten komen.

De herdenking in 2019, toen grote groepen nog bij elkaar mochten komen.© foto studio kastermans

Leander Mascini
Hilversum

De tachtigste herdenking van de Februaristaking van 25 en 26 februari 1941 vindt dit jaar online plaats vanwege corona. Burgemeester Pieter Broertjes zal vrijdag 26 februari traditioneel een krans leggen, maar dit zal alleen te volgen zijn via een livestream.

Dat maakt het organiserend comité bekend. De organisatie betreurt het dat de bijzondere herdenking die gepland stond niet door kan gaan. „Naast burgemeester Pieter Broertjes was stadsdichter Charlotte de Raad uitgenodigd om tijdens deze lustrum- herdenking een gedicht voor te dragen. Martin Veltman, zoon van stakingsleider Ab Veltman, zou een toespraak houden”, legt Joop Lahaise uit. „Als locatie was weer het NSF-kunstwerk voor winkelcentrum Seinhorst aan de Jan van der Heijdenstraat gekozen. Seinhorst is de plek waar de NSF stond, de fabriek waar de staking van start ging.”

De kranslegging door de burgemeester in gezelschap van Martin Veltman vindt dus wel doorgang, maar in alle stilte om te voorkomen dat mensen in groepen bijeenkomen. De voordracht van Charlotte de Raad en getuigenissen van onder anderen Martin Veltman worden van te voren opgenomen en zullen online te zien zijn, in elk geval via www.februaristakinghilversum.nl. Daar zal ook de livestream te zien zijn.

„Dit jaar mag een stille herdenking worden, het organiserend comité is al begonnen met de voorbereiding van volgend jaar”, aldus Lahaise. „Daarvoor zoekt het ouderen met verhalen uit de oorlog en jongere Hilversummers die de Februaristaking in ere willen houden.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.