Jorden van Foreest wint praktisch (maar mooi had ook gekund): dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman opviel tijdens Tata Steel Chess

Jorden van Foreest.

Jorden van Foreest.© Foto ANP/Remko de Waal

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Vandaag: speelronde zes.

Men zegt dat schaken sport, wetenschap en kunst is. Het wetenschappelijke gedeelte speelt zich vooral thuis af bij het onderzoeken van alle mogelijkheden van een openingsstelling. Het kunstgedeelte gaat om mooie zetten en stellingen, het sportieve gedeelte vooral om een goed resultaat halen.

Tussen de laatste twee kan wel eens een conflict ontstaan. Mooi winnen geeft veel meer voldoening dan gewoon winnen en is ook nog eens goed voor de marktwaarde. Anderzijds zal bijna iedere schaker liever lelijk winnen dan mooi verliezen. En dan moet je soms praktisch denken, zoals Jorden van Foreest tegen de Spanjaard David Anton deed in de diagramstelling.

Met 28.e5 kreeg hij op een relatief makkelijke manier winnend voordeel en hij won dan ook na 28...Lxe5 29.Pxe5 dxe5 30.Lxe5 Texe5 31.Txe5 c3 32.De3 c2 33.Txh5 gxh5 34.Lxc2 Pxc2 35.De5 Kg7 36.Te4 Ld3 37.Dg3+ 1–0

Er was echter een veel mooiere manier om winnend voordeel te behalen: 28.Lxd6! c3 29.Dxb5!! axb5 30.Lxb4 Wit heeft dan slechts twee stukken en een pion voor de dame en toch staat hij gewonnen, mede dankzij de slechte positie van de toren op h5. Vooral e4-e5-e6 is een dreiging.

Een plaatje van een stelling die ongetwijfeld veel gedeeld zou worden. Als je puur voor het resultaat gaat is het echter veel riskanter om zo te spelen: de kans dat je iets gemist hebt is groter en dan zou je met materiaal achter zelfs nog kunnen verliezen.

Verstandig gespeeld dus van Jorden, die zo zijn eerste overwinning boekte, nog ongeslagen is en evenveel punten (3,5) heeft als onder anderen Magnus Carlsen en Anish Giri. Maar: toch jammer!

reinderman aan zet

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Vandaag: speelronde zes.

Meer nieuws uit Sport