Slechts drie gemeenten in Gooi, Eemland en Vechtstreek hebben al genoeg leden stembureaus

Ronald Frisart
Hilversum

Slechts drie gemeenten in het gebied waar De Gooi- en Eemlander verschijnt, hebben al genoeg leden en tellers om op 17 maart de stembureaus afdoende te bezetten: Hilversum, Soest en Bunschoten.

Dat blijkt uit een lijst die het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week publiceerde. In het hele land hebben nog maar 52 gemeenten voldoende stembureauleden en tellers ter beschikking. Dat betekent dat driehonderd gemeenten nog ’handjes’ zoeken om de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart goed te laten verlopen. In het verspreidingsgebied van De Gooi- en Eemlander zijn tien gemeenten nog onvoldoende voorzien van helpers.

Normaal moet een stembureau minimaal drie leden tellen, in maart moeten dat er ten minste vier zijn. Die extra persoon is nodig voor handhaving van de coronamaatregelen. Hij of zij moet in de eerste plaats in de gaten houden of er niet teveel kiezers tegelijk binnen zijn. Bovendien moet deze functionaris mensen vragen voldoende afstand te houden en hun handen te desinfecteren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.