Provincie Utrecht draagt vier miljoen bij aan restauratie van paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk tijdens een lichtshow ter viering van de overdracht aan de Meyer Bergman Erfgoed Groep.© archieffoto studio kastermans

Eric Lorier
Baarn

De provincie Utrecht draagt vier miljoen euro bij aan de restauratie van paleis Soestdijk en het bijbehorende park. Dat heeft de provincie donderdag bekendgemaakt. Het geld wordt pas overgemaakt als honderd procent zeker is dat de toekomstplannen die eigenaar Meyer Bergman Erfgoed Groep met het paleis heeft ook doorgaan.

De provinciale bijdrage komt uit het Fonds Erfgoedparels. ,,Het is belangrijk dat de monumenten in de provincie er goed bij staan en goed toegankelijk blijven voor het publiek”, vindt gedeputeerde Rob van Muilekom. ,,Daarom dragen wij met Fonds Erfgoedparels bij aan de restauratie van rijksmonumenten.”

De subsidie is toegekend onder de gebruikelijke voorwaarden van het fonds: publieke toegankelijkheid, cofinanciering, de inzet van leerlingenplaatsen om ervaring op te doen met restauratiewerk, kwaliteit van de restauratie en de betrokkenheid van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Ook wordt de subsidie pas verleend als de gemeente Baarn de onherroepelijke omgevingsvergunning voor het Paleis heeft verleend. De planning is dat begin volgend jaar het ontwerpbestemmingsplan wordt vastgesteld door de Baarnse gemeenteraad, waarna ook nog het echte bestemmingsplan een keer voorbijkomt.

De paleisplannen zijn niet onomstreden in Baarn en Soest. Zo is er verzet tegen het kappen van een deel van het bos naast het paleis voor de bouw van tien appartementengebouwen, vrezen omwonenden allerhande overlast van de bij het paleis te houden evenementen en moet nog een oplossing worden bedacht voor de verkeersafwikkeling.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.