Bussumse borrel, toen het nog kon - ver voor corona

© Illustratie Van Zadelhoff

Ronald Frisart
Hilversum

Tsja, toen heerste er nog geen corona, was de horeca gewoon open en kon dit nog: gezellig met elkaar in de kroeg voor een borrel en een spelletje kaart.

Dit werk ’Caféscene’, gemaakt in ’gemengde techniek’, 48 centimeter breed en 34 hoog, is van de hand van de Bussumse kunstenaar Cornelis Jan (’Bob’) ten Hoope (1920-2014). Het wordt aangeboden op de decemberveiling van het Hilversumse veilinghuis Van Zadelhoff.

Jammer is wel dat het werk ongedateerd is. Het staat daardoor zelfs helemaal niet vast dat het een Bussums tafereel is, want Bob ten Hoope heeft niet alleen gewoond en gewerkt in het dorp waar hij werd geboren en overleed (Bussum), hij heeft een atelier gehad in Blaricum en heeft ook gewoond in Laren en lang in het Franse Pont-en-Royans bij Grenoble.

Zijn opleiding genoot Ten Hoope aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar Karel Appel een studiegenoot en vriend was. Zijn eerste expositie had Ten Hoope in Hotel Hamdorff in Laren. Dat was in 1949. Werk van zijn hand bevindt zich onder meer in de collectie van Singer in Laren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.